Forfatterarkiv: Terje Wahl

Hengeparti og miniatyr

Det var to meget travle mandagskvelder med runde 5 og 6 i høstens store lille langsjakkturnering på Lillestrøm. I femte runde måtte stormester Johan-Sebastian Christiansen avgi sitt første halvpoeng i turneringen. Bak de hvite brikkene satt Ivar Chavannes, og han spilte et virkelig flott d4-parti, som måtte avbrytes da klokka nådde stengetid i Skedsmohallen. Hengepartiet ble fullført kl 17 mandagen etter, og spenningen var stor da konvolutten med det hemmelige trekket ble åpnet.

Det var bare ett godt trekk for Svart i denne stillingen. Og da konvolutten ble åpnet en uke senere, så viste det seg at JSC hadde gjort akkurat dette trekket.

Ivar røpet for øvrig i debriefen at han har spilt mot stormestere i England, men at det begynner å bli noen år siden. Vi gratulerer med et flott remis-parti!

I runde 6 gikk det raskere unna på toppbordet. JSC hadde nok en gang svarte brikker, og valgte å møte Ole Jørgen Aannestads spanske åpning med det aggressive Schliemann-forsvaret (3…f5). Partiet fikk en rask slutt da den hvite dronningen i trekk 14 spiste en forgiftet bonde på b7, og vips så lukket fellen seg:

Svart «lukker døra» med løperen, og den hvite dronningen er fortapt.
God stemning på toppbordet, selv om bonden var forgiftet. (Foto: Zdenek Barton)

På bord 2 var det et meget fartsfylt parti, der Audun la i vei med en hjemmesnekret Fischer/Sozin/Engelsk angrepsvariant mot Ivars Najdorf-sicilianske forsvar. Og datamaskinen er helt enig i at det var riktig av Audun å ofre løperen sin på e6-bonden her:

11 Lxe6! er helt korrekt her (+1) i følge Stockfish.

Det var ikke akkurat «sac-sac-mate», men offeret var korrekt, og Audun førte partiet fram til seier, og holder nå andreplassen på tabellen bak JSC.

I mellomtiden – i en galakse langt, langt borte, med sylskarpe stillinger og ikke like presise trekk – så utkjempet Terje Wahl og Åge Ringstad en kamp der Stockfish-pilen svingte fortvilet fram og tilbake. Vi går inn i partiet på et tidspunkt da Åge (svarte brikker) har fått opp en kjempestilling (-6), men ikke ser at 36…Lxg2! er vinnertrekket:

36…Lxg2! ville vunnet for Svart her, selv om det ser farlig ut med sjakk på feltet g7.

Med Åges forsiktige (men feilaktige) 36…Kg8? gikk initiativet over til Terje, som plutselig hadde +3 etter tårnbytte på g7. Og det er pinlig å si det, men da jeg vurderte det neste trekket, så glemte jeg at den hvite bonden kunne bli dronning med sjakk matt to trekk senere. I mitt hode ville bonden fortsatt stå på g7 etter sjakk på f8, mens konge og dronning fortsatte å bevege seg rundt bonden:

39 Df6! ville vært +8 her. Med 39 Dxe4? falt pilen til +0,7.

God underholdning, om ikke god sjakk. Og så kom dagens siste bukk:

Hvit har fortsatt +3, og 40 De7+ ville vært et både trygt og godt trekk her ….

I stedet fulgte her 40 Df3?? med påfølgende bytte av dronninger og løpere. Og vips var stillingen avviklet til et klart vunnet bondesluttspill for Svart. Åge stormet oppover tabellen, men undertegnede kommer sterkere tilbake, klok av skade.

Her er tabellen: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromklubbmesterskap2020-LillestromSjakklubb

Stormester’n opp i teten

Runde 4 i høstens langsjakkturnering ble spilt på mandag, og GM Johan-Sebastian Christiansen benyttet anledningen til å gå opp i teten. Men det tok sin tid før partiet var ferdig, for Trond Jacobsen forsvarte seg lenge svært bra med Alekhines forsvar mot stormesterens 4-bonde-angrep. Christiansen måtte virkelig ta sjanser for å bryte igjennom, og skapte komplikasjoner med betydelig fallhøyde for begge parter. Dramatikken toppet seg i trekk 23. Med 23…Sxe4! her ville Trond ha hatt en klart bedre stilling:

Her er det mye som henger … og lett å trå feil.

I stedet ble det spilt 23…Dxd3? og pila gikk fra cirka -1,5 til + 1,5. Partiet var over seks trekk senere, men Trond fikk mye ros for sitt fine Alekhin-spill.

Ole Jørgen var omsider på plass ved brettet igjen, og hadde hvite brikker mot Zdenek på Bord 2. Ikke overraskende fikk vi der se Nimzo-Rubinstein-varianten i siiciiliansk. Ole Jørgen hadde hele veien et overtak, og han førte partiet til seier fra denne stillingen, som Stockfish sier er soleklart vunnet (+10) tross materiell likhet på brettet:

5 bønder og et tårn for begge spillere, men Hvit står allerede til vinst her.

Partiet mellom Anders og Audun endte remis, etter at spillerne var ute av teorien allerede etter to trekk. Ikke noe London-system denne gangen.

På bord 4 fikk Åge revansje mot Knut, i et jevnt, langt og spennende tårnsluttspill som fortjener grundig analyse i etterkant.

Her er hele tabellen etter 4 runder:

Vi merker oss at det er tre spillere som så langt har rating-prestasjon på over 2300 …

Femte runde spilles mandag 5 oktober kl 18:00. Vi har fått beskjed fra Kommunen om at Kafeteriaen er bortleid til andre den dagen, så Sjakklubben må bruke Møterom 4.

Både korte og lange partier

Det var ikke så mange partier i tredje runde av klubbmesterskapet, men desto mer forskjellige var de.

Denne gang var det Zdenek som satt med hvite brikker mot stormester Johan-Sebastian. Zdenek valgte firespringerspill med løperen på c4. Da er som kjent Hvits åpningsfordel forsvunnet allerede etter fire trekk, men en jevn stilling mot en stormester er jo ikke ille. Derimot må det nok sies at det å spille 6 De2 (?) i stedet for å trekke løperen tilbake her, var i overkant publikumsvennlig av vår mann …

Datamaskinen anbefaler en forsiktig retrett (0,0), men Hvit sendte i stedet dronningen ut for å hjelpe, og da havnet de hvite offiserene i trøbbel.

I Fetsund-lokaloppgøret mellom Terje og Tom bygget begge spillerne opp hver sin gunstige posisjon, men uten å følge opp med det avgjørende kølleslaget. Først var det Terje som i denne stillingen burde ha spilt 13 Sxe7+ (+2) , men som i stedet nullstilte stillingen med 13 Sd5? (0,0).

Hmm, hvorfor så jeg ikke at dette ville vært et veldig bra bytte for Hvit …?

Deretter var det Tom som hadde mulighet til å overta initiativet ved å sende dronningen i aksjon med 18…Dh4! (-4) men som i stedet nullstilte med 18…De6? (0,0).

Tom hadde en stor mulighet her, men det endte med remis mellom sambygdingene etter 48 trekk.

Anders var «underdog» mot Ivar, men sto faktisk riktig fint (-1) i denne stillingen:

Anders (svarte brikker) hadde stått fint dersom han hadde gjemt kongen her.

Her ville 28…Kh7 ha vært et utmerket trekk for Hvit (-1), men Anders spilte det aggressive 28…f6?? (+6), og partiet var brått slutt med både hvits dronning og tårn på åttenderaden.

Ivar er nå i teten, hårfint foran GM Christiansen: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromklubbmesterskap2020-LillestromSjakklubb

Vi satser på at noen kommer innom mandagen i høstferien for å spille fjerde runde.

Jevnt i teten, og storfint besøk.

Etter to runder av klubbmesterskapet er det fem spillere i teten med 1,5 poeng. Audun hadde i prinsippet muligheten til å stikke i fra resten av feltet denne mandagen. Men på den andre siden av bordet satt en sterk stormester, og det ble litt for tøft. Her er resultatene:

Tabellen etter to runder ser dere her (merk at det foreløpig gis walk-over-remiser) http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromklubbmesterskap2020-LillestromSjakklubb

Audun spilte lenge meget godt i oppgjøret mot GM Christiansen, men brukte mye tid. Stockfish liker absolutt Svart i denne stillingen, men i stedet for datamaskinens anbefaling 24…Lf6 (-1,1) spilte Audun 24…Lg5? (+1,3) og deretter var det enveiskjøring.

Det kan bli lenge til neste gang en Lillestrøm-spiller står best (-1) mot en GM …

Begge spillerne virket imidlertid godt fornøyd etter partiet:

(Foto: Zdenek Barton)

Trond Jacobsen holdt Thomas Pronstad til remis i første runde, og tok et helpoeng med svarte brikker denne gangen mot fungerende assisterende turneringsleder Terje Wahl. Men det var Hvit som kom best i gang i det partiet, med 12 teoritrekk på rad fra boka «Taming the Sicilian» (Nigel Davis, 2002). Og etter 25 trekk var det fortsatt +1 for Hvit:

Flere gode trekk å velge imellom for Hvit her ….

Men 26 Lxf6? spilte bort hele fordelen, og ga Svart initiativet (-1).

Så sent som i trekk 40 var det imidlertid jevnt, her ville 40 Tf4 ha gitt helt lik stilling, i følge Stockfish:

40 Tf4 er et interessant trekk her. Stockfish sier 0,0.

På dette tidspunkt hadde imidlertid fungerende assisterende mistet oversikten på brettet, og gikk rett i sjakk matt to trekk senere! Trond er nå en av de fem i teten.

Klubbmesterskapet er i gang!

Mens norske storspillere som Christiansen og Stuvik Holm vant hver sin turnering i Ungarn, og Aryan Tari stormet videre i Chess24 Banter-Blitz, så startet Lillestrøm Sjakklubbs klubbmesterskap 2020 opp i Skedsmohallen. Det ble spilt på fem bord, og ikke overraskende ble det mest favorittseire. Kveldens overraskelser var at Trond Jacobsen holdt remis mot Thomas Pronstad, og at Zdenek og Terje W måtte bryte for hengeparti. Her er alle resultatene:

De tre partiene som ble spilt på elektronisk brett, ligger her: https://lillestromsjakk.no/dgtlive/lsk-klubb2020/

Vi tar med noen minneverdige øyeblikk fra fortsettelsen av hengepartiet mellom Zdenek og Terje W , der klokkene startet på 7:18 mot 2:18.

Zdenek fulgte datamaskinens råd om å sette dronningen sin i slag i trekk 48. Og Terje hadde fått råd av sin datamaskin om å gå for dronningbytte i den stillingen:

Ikke så lurt å slå den hvite dronningen her, nei.

På dette tidspunkt var stillingen cirka +2 for Hvit, men så jevnet det seg ut. Og i trekk 56 kunne Svart ha utliknet til 0,0 …

Stockfish sier at 56…b4! gir helt likt spill (0,0). Men jeg spilte 56…d4? og la med det ut på en lang kongevandring som taper partiet (+3).

Zdeneks hemmelige trekk 47 Dh6+ var ganske bra, og ganske lett å gjette. Derimot er det mer schwung over datamaskinens anbefalte trekk i den avbrutte stillingen. Etter 47 Te3! Df4 sier Stockfish +60! Men hvilken hvitspiller ville latt Svart gjøre 7 nødsjakker før man fortsetter angrepet …?

Stockfish sier at her er det bare å kjøre på (+60) for Hvit, til tross for at den svarte dronningen umiddelbart setter i gang med å sjakke og plukke bønder!

Klubbmesterskapet fortsetter med langsjakk de kommende mandagene kl 18:00 presis.

Zdenek til topps på en jevn hurtig-kveld

Det er en stund siden sist, men denne kvelden var det Zdenek Barton som endte øverst på resultatlisten, hårfint foran Per Emil Svare og deretter Thomas Pronstad. Formatet var fem runder med betenkningstid 5 min + 10 sek. Og det ble mange både lange og jevne partier.

Noen minneverdige episoder:

  • Per Emil «nektet» å spille skandinavisk med hvite brikker, og dermed var motstanderen ute av teorien allerede i det tredje trekket …
  • Partiet mellom de to sjakkdommerne Terje W og Thomas startet med Hvits løper/hest forbyttet på dronningfløyen. Feilen ble oppdaget og korrigert i trekk 6 – men da hadde nok det elektroniske brettet for lengst gitt opp å forstå hva som foregikk. Og deretter spilte Terje sitt livs hurtigsjakk-parti og vant – uten at partiet er bevart for ettertiden …
  • I det begge trodde var «en helt jevn stilling» satte Mohammed plutselig motstanderen sjakk matt ved å gå to fram med tårnet!
  • I siste runde startet Åge med klokka på 05:10 , og klokka hans viste 06:17 da motstanderen tapte på tid i en håpløs stilling. Definitivt hurtig sjakk!

De neste mandagene blir det ratet langsjakkturnering (klubbmesterskap).

Nå er vi i gang igjen!

Det ble en innledende lynsjakk mandag 24/8 og – ikke helt overraskende – var det Thomas som endte øverst på seierspallen: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromstart2020-LillestromSjakklubb

Mandag 31/8 blir det en uratet Hurtigsjakk, og mandag 7/9 starter klubbmesterskapet i langsjakk (som blir FIDE-ratet). Påmelding her: http://turneringsservice.sjakklubb.no/invitation.aspx?TID=Lillestromklubbmesterskap2020-LillestromSjakklubb

Vi følger corona-signalene fra Sjakkforbundet etter hvert som ukene går utover høsten.

NM på nett

Jeg startet høstsesongen med å være med i online-NM i lynsjakk på Lichess, som ble arrangert under Bergen Spillfestival. Det var drøyt 50 deltakere i kvalifiseringen i C-klassen, der det ble spilt 15 runder (3 min +2 sek) med ett minutts pause mellom rundene. Det ble tre meget intense timer foran dataskjermen.

Resultatet ble en score på 6,5 / 15 og en Lichess-prestasjon på 1535, som var hårfint bedre enn ratingen ved start. Omtrent som forventet, altså. De 16 beste gikk videre til finalen neste dag, og etter 11 runder hadde jeg et håp om å være blant dem. Men så klarte jeg i runde 12 å tape på tid med Hvit i denne stillingen, der jeg stod offiser over:

2 sekunder forsvinner raskt i en slik fin stilling …

Og da jeg i runde 14 klarte å spille bort en soleklart vunnet stilling (+13 !), så forsvant definitivt drømmen om finalespill.

Vi ses senere. Fortsatt litt for tidlig å si hvordan opplegget blir i høstsesongen.

God sommer!

Dørene var stengt da noen av oss kom til Skedsmohallen denne mandagen, men etter hvert slapp vi inn, og lokalet var bedre ventilert enn jeg hadde fryktet.

Når det gjelder resultatene i kveldens lille turnering (3 min + 5 sek, med god avstand mellom brettene og innlagt anti-bac mellom alle rundene), så kan vi fastslå at det ikke ble noen store overraskelser: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromhurtig2020-LillestromSjakklubb

Dette var den siste sjakk-kvelden i Skedsmohallen denne sesongen, en sesong som ble helt annerledes enn planlagt.

Vi ses igjen til høsten. Lykke til på Lichess og de andre nett-sjakk-stedene i mellomtiden.

God sommer!

Ivar med fem strake seire

Etter mange ukers pause, så var det mange ivrige hender som ønsket å flytte ekte sjakkbrikker denne mandagen. 11 spillere deltok i turneringen, og i tillegg var både Dag og Roger innom i løpet av kvelden for å hilse på.

Med fullt fokus på håndhygiene, god avstand og korrekt oppførsel ved brettet, ble det gjennomført en fem runders turnering med den noe originale tidskontrollen 5 min + 10 sek.

Ivar gjorde rent bord med 5 strake seire denne kvelden, foran Ole Jørgen og Per Emil. Og nedover på resultatlisten var det noen overraskelser:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromhurtigjuni2020-LillestromSjakklubb