Forfatterarkiv: Terje Wahl

Hva ville du ha spilt her?

Her er noen interessante stillinger som dere kan gruble litt på, fra et parti som jeg nylig spilte på chess.com. Det er tre oppgaver her (a, b, c).

Jeg hadde hvite brikker, og jeg sa farvel til dronningfløyen i et forsøk på et brutalt angrep mot den svarte kongen. Hvit står klart best her, men Svart avverger det første mattforsøket med 30…Tg8:

a) I den stillingen spilte jeg det forsiktige trekket 31 Lc1. Et naturlig trekk, men slett ikke optimalt. Ser du et mye bedre trekk der?

Vi går videre. Svart har akkurat spilt 34…h5, for å avverge en matt på feltet h7:

b) I den stillingen spilte jeg 35 De6?? som var en stygg feilvurdering (-6,1). Ser du hva Hvit burde spilt i stedet?

Heldigvis spilte ikke Svart perfekt, og i trekk 38 falt han for fristelsen til å prøve å fange den hvite dronningen:

c) Denne gangen gjorde jeg de riktige trekkene. Ser du hvordan Hvit kan avgjøre partiet her?

Noen NGP-turneringer i nabolaget i høst

Norges Grand Prix (NGP) er i gang med turneringer, og dette vil pågå til ut i juni neste år. Det er separate konkurranser i henholdsvis langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk, og fem forskjellige klasser. Det er et sinnrikt poengsystem, der de seks beste resultatene teller.

Nytt av året er at klasseinndelingen gjøres på basis av FIDE-rating, og dermed kan noen spille i ulik klasse i de forskjellige disiplinene. Jeg (Terje W) er f. eks. Klasse-5 spiller i lynsjakk i år, og Klasse-4 spiller i hurtigsjakk og langsjakk. Sist sesong ble jeg nr 14 av 256 deltakere i Hurtigsjakk Klasse 5, med 667 poeng (vinneren hadde 1068 poeng).

For de som har noe tid utover mandags-klubbkveldene, så er det mange muligheter for å plukke NGP-poeng i Oslo-området utover høsten:

 • 18 august: Nordstrand Hurtig NGP (Lambertseter)
 • 23 august: Sjakk1.no Torsdagslyn NGP (Bærum)
 • 21-23 sept: Gardermoen NGP Langsjakk (Gardermoen)
 • 22 sept: NTG Hurtigsjakk NGP (Bærum)
 • 13 okt: NTG Hurtigsjakk NGP (Bærum)
 • 13 okt: Follosjakken Hurtig NGP (Ski)

For noen er det kanskje også aktuelt med denne turneringen:

 • 10-11 nov: NM Hurtigsjakk for seniorer (Lillehammer)

Men aller først: Husk å melde deg på til klubbmesterskapet vårt:

http://tournamentservice.com/invitation.aspx?TID=Lillestromklubbmesterskap2018-LillestromSjakklubb

Diverse sommernyheter

a) Nye rating-tall er nå kommet fra FIDE, og der er resultatene fra Landsturneringen inkludert. Vi gratulerer Max Teian, som suste inn på FIDE-ratingen i langsjakk med hele 1605. Dessuten klatret Audun opp til 2026 hos FIDE etter fin innsats i Mesterklassen.

http://www.sjakknytt.no/rating/liste/klubb/Lillestrøm/sort/fidestandard_desc

b) Det ble ny varmerekord for juli på Østlandet, hele 5,3 grader over normalen. Den gamle juli-rekorden var for øvrig fra 1901 – den gang Emanuel Lasker var verdensmester i sjakk.

c) Jeg (Terje W) tok noen feriedager i Bergen, og deltok i det åpne Hordalandsmesterskapet i lynsjakk og hurtigsjakk denne uken. Lynsjakken gikk som vanlig litt for raskt:

 • 5 poeng på 12 runder
 • 14 poeng nedgang i ratingen
 • Jeg overså nok en gang matt i ett trekk

I hurtigsjakken gikk det mye bedre:

 • 3 poeng på 6 runder
 • 8 poeng framgang på ratingen
 • 6 gode partier
 • Slo en Klasse 3 spiller
 • Tapte et parti på tid da jeg grublet på hvordan jeg best skulle bruke mine to dronninger …
 • Tapte en jevn «romeriksduell» med Aage Mella (Strømmen) i et parti der vi begge fikk nye dronninger

Noen nøtter fra NM

For de som ønsker å gruble litt på sjakkoppgaver i det som gjenstår av sommerferien – her er noen nøtter fra partier som ble spilt i Landsturneringen.

Løsning er gitt helt nederst på web-siden, men ikke bla ned dit med en gang!

Oppgave 1: Hvit trekker og klarer remis:

Oppgave 2: Hvit trekker og får et solid (+2) initiativ:

Oppgave 3: Svart trekker og vinner kvalitet:

Oppgave 4: Svart trekker og får en vinnende (-3,5) stilling:

 

NB: Ikke les lenger ned dersom du ikke ønsker å se svarene!

 

 

Svar:

Oppgave 1:   Th3 gjør at Hvit kan etablere Philidor-posisjonen, som sikrer remis. (Fra partiet Wahl – Søderholm 1/2 – 1/2).

Oppgave 2:   De6! med plan om å spille Td7 deretter. (Fra partiet Wahl – Larre 1/2 – 1/2. I stedet ble spilt De2 med remistilbud).

Oppgave 3:   …Sd3! (Fra partiet Braathen – Wahl 1/2 – 1/2. I stedet ble spilt …Txe4 som bare gir en liten fordel).

Oppgave 4:   …b4! (En mulig variant fra partiet Storli – Ringstad 1/2 – 1/2). Stockfish sier at fortsettelsen videre skal være slik:

33. Qxf3 exf3 34. Kd2 Be4 35. Ke3 bxc3 36. b4 Rc4 37. Rgd1 c2 38. Rd2 Rd5 39. Ba1 Rxb4 40. Rxd5 exd5 41. e6 Kf8 42. Be5 Ke7 43. Bxg7 Kxe6 

– (3.57–)    Depth=46/60    0:03:14    364 MN

Lynsjakk-resultatene fra NM

Det var hele 6 Lillestrøm-spillere med i lynsjakk-NM, som ble arrangert nest siste dagen på Landsturneringen. Ingen av våre spillere gikk videre fra sine innledende grupper, den nærmeste var Zdenek som med 5,0 poeng tok en fjerdeplass i gruppe 2C med en pen rating-prestasjon på 1718 (+2).

Rating-messig fikk Åge Ringstad (+9) i Klasse 3 og Anders Jensen (+8) i Klasse 2 best betalt for sin lynsjakk-innsats, mens Audun Kvam (Klasse 1), Sven Harberg (Klasse 2) og Terje W (Klasse 4) var i det gavmilde hjørnet når det gjelder rating-poeng.

Terje hadde gruppevinneren nede for telling med massevis av offiserer og en ny dronning, men tapte på tid i det motstanderen bare hadde en løper igjen – og det var teoretisk mulig å konstruere en matt …

Her er resultatene:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=NMilynsjakk2018-MossSchakklub

NM2018 – Sluttresultat

Både Audun, Max og Åge gikk seirende ut av sine avslutningspartier i årets Landsturnering, mens Thomas tok en ny remis. Terje ødela en ellers fin Lillestrøm-dag med å miste en offiser allerede i trekk 9, og kreativt forsvarsspill gjennom de neste 30 trekkene var ikke nok til å rette opp igjen tabben.

Poengscore (9 mulige) og plassering for våre spillere ble dermed slik:

 • Audun: 4,0 poeng, nr 31 av 48 deltakere i Mesterklassen
 • Thomas: 3,0 poeng, nr 43 av 48 deltakere i Mesterklassen
 • Max: 5,5 poeng, nr 11 av 48 deltakere i Klasse 3
 • Åge: 3,5 poeng, nr 35 av 48 deltakere i Klasse 3
 • Terje: 4,5 poeng, nr 23 av 51 deltakere i Klasse 4

Fredag den trettende …

Dette var dagen da det meste gikk galt for Lillestrøm-spillerne i langsjakken her på Landsturneringen 2018. For å si det veldig enkelt: Alle fem tapte sine partier. Vi får håpe det går bedre i kveldens lynsjakk …

I avdelingen for misbrukte straffespark, tar vi denne gang med et glimt fra partiet Khan (1302) – Wahl (1294). Etter utmerket åpningsspill med svarte brikker, hadde jeg fått denne meget fine stillingen:

Det riktige trekket her ville selvfølgelig vært 16…Df5 med klar fordel (-2) og gode muligheter for sette inn et raskt nådestøt. Men i iveren etter å ta medalje, satte jeg i gang angrepet uten å sikre e-bonden.

16…f3? hadde fungert utmerket hvis fortsettelsen hadde blitt 17 g3 Dh3!! med matt eller dronningfangst i neste trekk. Men Hvit slo i stedet e-bonden med hesten. Og deretter gikk alt galt for meg i et krampaktig forsøk på å bryte igjennom. Grrr …

NM Runde 7: Web-redaktøren er i siget!

Vi tar de gode nyhetene først:

Åge fulgte sin nye plan, og startet innspurten i Klasse 3 med en seier «av episke dimensjoner», for å bruke hans egne ord. Åges motstander P. S. Munk (1508) ble satt sjakk matt i trekk 44.

Terje fortsatte sin seiersrekke, og er nå oppe på 13.plass av 51 deltakere i Klasse 4. Dagens vinst kom etter hele 91 trekk mot H. V. Jakobsen (1206).

Så de ikke fullt så gode nyhetene:

Max tapte kampen på fjerdebordet i Klasse 3 mot V V Kallset (1545), og falt dermed ned til niendeplass.

Både Audun og Thomas hadde svarte brikker i Mesterklassen, og måtte gi tapt for henholdsvis den mangeårige nord-norske mesteren Pål Røyset (2231) og det nye unge OSS-stjerneskuddet Elham Abderlauf (2077) – som tidligere i år rasket med seg nesten alt som var av førsteplasser sammenlagt i Norges Grand Prix.

Maratonpartiet Wahl – Jakobsen var anti-hollandsk, Hvit vant en bonde, og hadde en klart bedre stilling da dronningene forsvant. Rundt trekk 70 så det ut til å være et vunnet tårnsluttspill for Hvit, men i trekk 74 kom en tabbe. I stedet for å spille 74 Tg5+! for å holde på begge bøndene, så spilte jeg 74 Th4?

Partiet skulle da ved korrekt spill ha endt med remis, men Svart var mest utmattet, og gjorde en stor feil helt til slutt i bondesluttspillet som oppstod etter tårnbytte på feltet h8.

En interessant stilling fra partiet Abderlauf – Pronstad, se kommentar fra Thomas:

 

NM Runde 6: Helmax, Max!

Det varte og det rakk, men så til slutt kom meldingen på Turneringsservice om at Max Teian hadde vunnet et langt parti i sjette runde. Og slik ser tabellen ut nå øverst i Klasse 3 når tre runder gjenstår:

I går fikk vi se Lillestrøm-gambiten i Klasse 4. Mens i Mesterklassen i dag fikk Audun et brutalt møte med Marshall-gambiten i spansk. Egentlig spilte Audun helt fint, og i denne stillingen viste pilen pluss. Det var flere gode trekk å velge mellom her, men 23 Kg2? var altså ikke blant disse.

Thomas sikret seg nok et halvpoeng i dag mot en høyere ratet spiller i Mesterklassen.

Åge gikk på sitt tredje strake tap, etter å ha innledet turneringen med tre remiser. Han går nå for tre strake seire i avslutningen!

Terje tok en ny seier i Klasse 4, med svarte brikker og et løper-offer som nok hører mer hjemme i lynsjakkens enn i langsjakkens verden. Men det var bare sååå fristende å slå på h3, for deretter å etterfylle med Dronning, springer og løfting av et tårn eller to. Det så nok farligere ut enn det var (Stockfish sier +1,7 for Hvit). Men Hvit turte ikke å slå løperen, og spilte i stedet 12 Sg5? (-1,7).

Det ble ikke matt, for i denne stillingen byttet jeg bare dronninger og slo tårnet, noe som var godt nok. Dere kan jo gruble over hvorfor Stockfish mener at det er bedre å trekke dronningen tilbake til feltet h4:

Mer sjakk i morgen.

NM Runde 4 og 5: Mye remis, og en frisk gambit

Både Audun, Thomas og Terje spilte to remis-partier denne tirsdagen. Max fikk mest ut av dagen med en vinst og en remis. Åge gikk på to tap, hvorav det første kom etter at han hadde avslått et remis-tilbud!

Audun er nå såpass høyt oppe på resultatlisten i Mesterklassen at han spiller på elektroniske bord som kringkastes på en rekke nettsteder, f eks her på Chess24 hvor dere kan se partiene hans med computer-analyse:

https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/norwegian-championship-various-2018/4/1/17

Her er stillingen ved tidskontrollen på 40 trekk – Audun stod best her mot WIM Ellen Hagesæther (2171):

Jeg er altfor sliten i hodet nå til å skrive noe særlig mer akkurat nå (det siste partiet var på 71 trekk og jeg berget remisen med Philidor-posisjonen med tårn mot tårn og bonde). Men jeg tar med med et glimt fra det meget skarpe partiet Wahl – Larre, som endte remis etter bare 21 trekk og begynnende tidsnød.

Det er Torre-angrep mot Kongeindisk forsvar. I denne situasjonen er den hvite e-bonden helt omringet av fiendtlige offiserer, så det er bare en ting å gjøre – å fullføre stormløpet for å ødelegge Svarts bondestruktur og få litt initiativ med Db3 deretter. Og for en gangs skyld var Stockfish helt enig med meg i at dette var det beste trekket – datamaskinen sier faktisk +0,9!

Noen som har sett denne «Lillestrøm-gambiten» mot Kongeindisk tidligere?