Forfatterarkiv: Terje Wahl

Ikke helt tilfeldig

Det var 6 runder med Fischer-sjakk denne kvelden, med totalt 12 spillere. Betenkningstiden var 5 min + 5 sek. Spillerne hadde dessuten et minutt eller to til å gruble på oppstillingen før partiene startet. Oppstillingen var ny for hver runde.

Men selv om oppstillingen på brettet var random, så var jammen Dag Ulvin best denne gangen også. Seks strake seire ga en klar førsteplass foran Ole Jørgen og Per Emil. Hederlig omtale også til superveteran Terje Aaneby, som scoret 50 % etter flere fine partier.

Det registreres foreløpig ikke FIDE-rating i Fischer-sjakk, og denne turneringen gjaldt dessverre heller ikke som kvalifisering til verdensmesterskapet som skal spilles i Oslo senere i høst. Men moro var det!

Tre i teten

Tredje runde i klubbmesterskapet hadde noen meget korte partier, og noen veldig lange. Lengst varte det spektakulære partiet mellom Fredrik og Zdenek, som gikk til hengeparti mens klokka tikket ned mot null – og der Fredrik klarte å notere sitt hemmelige trekk med ett sekund igjen på klokka!

Zdenek tro til med Albins motgambit, og ofret dermed gladelig en bonde. Fredrik ga deretter bonden tilbake, og ga så blaffen i sin egen konges trygghet. Her har Hvit sendt alle sine bønder i angrep, mens Svart ikke har rokert enda:

Full fart framover! Hvit har nettopp spilt 17 h4 …

Zdenek fikk etter hvert et voldsomt overtak. Her er den aller største muligheten:

41 Th2! er vinnertrekket (-10).

Svart spilte i stedet 41 f2 … og fordelen krympet noe (-3). Et par trekk senere var stillingen helt lik. Og da det hemmelige trekket skulle noteres, var det faktisk Hvit som stod best:

Ikke lett å finne 46 Tg2! i ekstrem tidsnød.

I stedet for vinnertrekket 46 Tg2! (+5) valgte Fredrik å slå d-bonden, som gir en meget jevn stilling (0,00). Og etter noen dager ble spillerne enige om remis.

Etter at tre runder er unnagjort, ligger Dag, Zdenek og Thomas P i teten, alle med 2,5 poeng.

Mandag er det Fischer-sjakk (Fischer Random) – som en liten oppladning til verdensmesterskapet som skal spilles i Oslo om noen uker.

En fin oppgave

For de som ikke allerede har lest søndagsutgaven av Aftenposten, så anbefales det å prøve seg på denne oppgaven som jeg fant der.

Hvit trekker og vinner!

Og ja, jeg klarte å finne løsningen etter en halvtimes tid …

Seriesjakken 2019/2020

Norges Sjakkforbund har nå sendt ut info om hvilke klubber vi skal møte i seriesjakken. Lillestrøm har i år to lag, i henholdsvis 2.divisjon og 4.divisjon.

Førstelaget skal spille 7 lagkamper, og starter med hjemmekamp mot Strømmen 1.

Andrelaget skal spille 5 lagkamper, og starter med hjemmekamp mot OSS hobby.

Vi kommer tilbake med mer info senere om spillested, spilletid og lag-uttak.

Jevnt i lyn-teten

Audun Kvam og Thomas Pronstad delte førsteplassen med 11,5 poeng i klubbens FIDE-ratede september-lynturnering. Unge Ask Amundsen (Strømmen) tok tredjeplassen. Det var til sammen 13 spillere som trosset høstferie og friidretts-VM for å spille lynsjakk denne kvelden.

Av våre nye spillere kommer både Mohammed Farhood og Kenneth Rønningen til å få offisiell lynsjakk-rating fra FIDE ved neste månedsskifte. Største sanker av ratingpoeng denne gangen var Åge Ringstad, som plusser 47 poeng på sin lyn-rating, såvidt jeg kan se.

Resultatlisten finner dere her … http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=LillestromLynSeptember2019-LillestromSjakklubb

Turneringssjef Thomas hadde full kontroll på datamaskinen også, og sendte tre elektroniske brett live ut på Internett i alle 13 rundene. Man kan spille igjennom de partiene her … https://lillestromsjakk.no/dgtlive/lyn-sept-2019/

Vi gjør oppmerksom på at det finnes enkelte svake trekk i noen av de partiene …

Dag til topps

Hele 17 spillere møtte opp til klubbkveld sist mandag, uten at det var helt avklart hva som skulle spilles. Etter en rask rådslagning ble det en full Berger (alle mot alle) lynturnering uten FIDE-rating, og den tok mesteparten av kvelden. Dag Ulvin var i godt slag, og gikk ubeseiret gjennom kvelden med 15 seire og en remis. Remisen kom mot Thomas Pronstad, som tok andreplassen. Fredrik Rekkedal knep tredjeplassen på samme poengsum som Ivar Chavannes.

Mest oppsikt vakte det at Per Emil Svare, som var innom for første gang, dro av gårde med femteplassen etter en ratingprestasjon på rundt 1800.

Førstkommende mandag skal vi ha en FIDE-ratet lynsjakkturnering. Vi får si at denne kvelden var en grundig oppvarming før lyn-alvoret starter.

Her er resultatene … http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lyn-urated2019-LillestromSjakklubb

(Vær oppmerksom på at ratingprestasjonene her ikke er helt korrekte, siden to av spillerne (T.D. og T.W.) ble ført opp på deltakerlisten uten sine FIDE-rating-tall i lynsjakk.)

Bondesluttspill er vanskelig

Vi tar med et par situasjoner fra partiet mellom Mohammed og Jonas i andre runde av klubbmesterskapet. Partiet endte remis, men …

Det ser jevnt ut, og det sier datamaskinen også. Det er Svart i trekket, og riktig trekk her er 32…h5 (0,0).

Stockfish anbefaler å ta terreng på h-linjen.

Men her spilte Svart feil med 32…b5? (+12).

Hvit hadde deretter et stort overtak fram til denne stillingen, hvor det beste trekket er 35 g5! (+12). Også 35 Kd5! ville vært et meget godt trekk.

Hmmm, noen som ser hvorfor det er riktig å flytte fram den fremste g-bonden her?

Men etter 35 g3? (0,0) var det nok en gang en remisstilling på brettet, og slik ble det.

Mandag 23/9 blir det en vanlig klubbkveld uten noen FIDE-rating. Dermed kan man trygt utforske noen sære åpninger eller elleville kvalitetsofre uten å risikere noe ras på FIDE-ratingen.

Zdenek alene i teten

To runder er unnagjort av årets klubbmesterskap, og det er bare en spiller med to poeng. Zdenek Barton nedkjempet nemlig Knut Johnsons Caro-Kann-forsvar denne mandagen, og topper nok en gang tabellen. Det må imidlertid nevnes at noen av de andre spillerne med seier i første runde, ikke kunne komme denne gangen.

Også denne mandagen var det aksjon på syv brett. Tre av partiene endte remis, mens også Anders Jensen, Lars Brodal og Terje Wahl vant sine partier.

Men den store begivenheten var matchen mellom «tungvekterne» Thomas Pronstad og Fredrik Rekkedal. Det endte til slutt i remis kort tid før dommeren skulle gripe inn for å erklære hengeparti. Datamaskinen vurderer sluttstillingen som noe fordelaktig for Svart (-0,7) men Fredrik hadde veldig lite tid (1 minutt) igjen på klokka. Men underveis skjedde det mye. Thomas kom best i gang mot Fredriks hollandske forsvar, og ville hatt en klar fordel (+1,3) hvis han hadde startet angrepet med det ganske naturlige 16 h5:

Meget unaturlig ville det derimot ha vært dersom Thomas i trekk 29 hadde ofret dronningen med 29 Dxd7+ i denne stillingen. Men min datamaskin sier faktisk at dette er det beste trekket (+0,6) for Hvit – tro det eller ei …

Noen andre enn Stockfish som mener at det er på tide å ofre dronningen her …?

Fredrik tok etter hvert over initiativet etter fint spill, og hadde et knusende angrep på gang. Flere ganger sier min datamaskin at fordelen er mer enn -10, deriblant ved 35…Txh1 i denne stillingen:

Det ble i stedet et løperbytte foran kongen. Og i neste trekk er datamaskinen klar i sin tale – her skal spilles 36…Tf7!

Siste sjanse til et knusende angrep (-12) for Svart.

Fredrik sjakket i stedet på e4, vant etter hvert tilbake kvaliteten han hadde ofret, og hadde fortsatt en noe bedre stilling i tidsnøden. Men det ble altså remis, i et parti som lenge var stillingskrig med forsiktig manøvrering, men som fikk en meeeget publikumsvennlig avslutning.

Vi tar også med den avgjørende situasjonen i partiet mellom Terje Wahl og Terje Aaneby. Hvit kunne her forsyne seg av Svarts hest fordi Svarts gjenværende løper fortsatt står på åttenderaden og dermed hindrer h-tårnet i å beskytte kongen:

Hvit vinner en offiser p.g.a. matt-trusselen på e8 etter tårnbytte på e1.

Tredje runde i klubbmesterskapet spilles mandag 7. oktober.

Flodhesten i Lillestrøm

Vi tar med enda et parti fra første runde i klubbmesterskapet.

I partiet mellom Audun Kvam og Tom Dalbak (1 – 0) spilte nemlig Tom en meget konsekvent «flodhest-åpning» («Hippopotamus» eller «Hippo»). Etter 17 trekk hadde det fortsatt ikke vært nærkontakt mellom noen av brikkene:

Kvam – Dalbak etter 17 trekk.

Det må imidlertid sies at Audun hadde manøvrert godt i mellomtiden, og Stockfish sier at stillingen var +2 da Hvit omsider startet angrepet med 18 f5!

Fagekspertisens syn på flodhest-åpningen har vært mildt sagt varierende opp gjennom sjakkhistorien. Tidligere verdensmester Boris Spasskij spilte imidlertid flodhest-åpning med svarte brikker i to av partiene i VM-matchen mot Tigran Petrosjan i 1966.

Mer om flodhest-åpningen her: … https://en.wikipedia.org/wiki/Hippopotamus_Defence

Og så er spørsmålet om vi vil få se flere flodhester utover høsten, eller om flodhesten ble skremt av møtet med Audun.

Fra Skedsmohallen til World Cup

GM Johan Sebastian Christiansen fortsetter å imponere i FIDE World Cup turneringen i Sibir. De fire langsjakk-partiene så langt har endt med to seire mot Wojtaszek (2739) og to remiser mot Alekseenko (2671). I det første partiet mot russeren Alekseenko trodde Christiansen at han skulle ha hvite brikker, men plutselig satt han der med svarte brikker uten å ha studert russerens åpningsrepertoir …

For nye medlemmer kan vi nevne at Christiansen i mai 2017 besøkte oss på en lynsjakk-kveld en mandag, og spilte mot en rekke av klubbens medlemmer på elektronisk brett. Her ser vi sluttstillingen i partiet mellom Knut Johnson (hvite brikker) og Johan Sebastian Christiansen. Såvidt jeg husker, så tapte Knut på tid her etter 21…Tfe8. Men hvem stod egentlig best i denne stillingen?

K Johnson – J S Christiansen (lynsjakk, 2017)

Runde 2 i årets klubbmesterskap spilles mandag. Vi gjør som forrige gang: Rundeoppsettet trekkes kl 18:00 og partiene starter så snart bordkortene er utlagt.

Dersom man blir forsinket, så har man inntil 1 time på seg til å komme for å gjøre det første trekket. Men vi må vite kl 18:00 hvem som skal spille denne runden!!!

Altså – dersom du skal spille på mandag: 

  • Enten er du i lokalet kl 18:00
  • Eller så ringer du før kl 18:00 og sier at du skal spille, men blir forsinket. Da tar vi deg med i trekningen av denne runden.

Telefon: Thomas:  957 82 364 / Terje W: 90 12 48 50

For øvrig gjorde Dag Ulvin og Jonas L Heggedal fin innsats i lynsjakk hos Oslo Schakkselskap på torsdagskvelden.