Kategoriarkiv: Ukategorisert

Våre tall fra Landsturneringen 2019

Landsturneringen 2019 er unnagjort. Larvik Sjakklubb laget et fint arrangement. Flere av våre spillere gjorde det riktig bra. Her er en kort gjennomgang av tallenes tale: 

Audun Kvam spilte en fin turnering i mesterklassen, der han med 4,5 / 9 ble nr 26 av 46 deltakere. Tre seire og sterke remiser mot sølvmedaljevinner Espensen og nestor Ole Chr. Moen var veldig bra. Auduns prestasjon på 2100 gir 20 poeng framgang på FIDE-ratingen. 

Trond Jacobsen, som kom til klubben i våres, gjorde sin beste turnering hittil, med 17. plass i den store Klasse 2, som hadde 68 påmeldte. Dette gir hele 25 poeng framgang på FIDE-ratingen. Trond plusset også på 16 poeng på sin lynsjakk-rating. 

Anders S. Jensen spilte bare lynsjakken denne gangen. I klasse 2 scoret han der 4,5 / 10 og plusset 4 poeng på sin lynsjakk-rating. 

Åge Ringstad startet fint med tre poeng etter fem runder i Klasse 3. Men etter lite søvn ble det tungt på slutten, både i langsjakk og lynsjakk. Åge endte på 3,5 / 9 og gikk noe ned i FIDE-rating.  

Terje Wahl spilte til sammen 24 partier i Larvik, fordelt på langsjakk (9), lynsjakk (9) og Fishersjakk (6). Total score ble 50 %. Resultatene i Lyn og Fisher var ok, men langsjakken ble en skuffelse med 4,0 poeng og 36.plass blant 57 deltakere i Klasse 4. Det gir 35 poeng tilbakegang på FIDE-ratingen. 

Tom Dalbak hadde en kanonturnering i Klasse 5, der han tok fjerdeplassen med 6,5 poeng. Et halvpoeng til ville faktisk ha gitt sølvmedalje til Tom, som kjempet i teten hele veien. Flere av partiene hans ble kringkastet på Internett. En veldig fin mesterskapsdebut.

Zdenek Barton tok turen ned til Larvik for å delta i klasse Senior65+ i lynsjakken. Dette var en meget tøff klasse, og Zdeneks sjetteplass der ga en framgang på lyn-ratingen på hele 28 poeng. 

Noen kommentarer som falt underveis i løpet av turneringen: 

 • Audun: «Også i mesterklassen klarer man å bukke dronningen!»
 • Åge: «Jeg var god i lynsjakk da jeg begynte i klubben …»
 • Terje: «Jeg inviterte til Aljekhin, men ingen ville spille det. I andre trekk inviterte jeg til firespringerspill, men ingen ville spille det heller …»
 • Tom: «Man blåser raskt ned fra den elektroniske toppen.»

Fortsatt mulighet til medalje for Lillestrøm

Tom Dalbak vant med svarte brikker i Runde 7, og ligger nå på fjerdeplass i Klasse 5. Det gjenstår to runder, og i morgen har Tom hvite brikker. Tom ligger så langt an til en ratingframgang på 16 poeng (han har møtt mange uratede spillere, ellers ville ratingframgangen ha vært større).

Terje W vant et raskt parti med svarte brikker i dag. Han er nå omsider oppe på 50 % score i Klasse 4, men ligger foreløpig an til en solid ratingnedgang (-20).

Åge spilte remis med svarte brikker i klasse 3, ligger også på 50 % score, med en liten ratingframgang (+2).

Trond spilte remis med hvite brikker i klasse 2. Han har også en score nå på 50 % men har møtt mange gode spillere, og ligger an til en solid ratingframgang (+19).

Audun tapte i dag med svarte brikker mot unge og lovende Shazia Shehzad (2088). Audun ligger så langt an til en liten ratingframgang (+3).

Vi tar med en oppgave i dag også. I dagens parti mellom Carl M Eckholt (hvit) og Terje Wahl (svart) var det en mer aggressiv utgave av Terje som satt ved bordet, med lang rokade og full fres. Slik var stillingen når svart skal gjøre sitt niende trekk.

Hmm – kan det være noen taktiske tricks her …?

Jeg satte i gang med avbyttene med 9…Dxd1+ og påførte Hvit isolert dobbeltbonde, noe som senere ble meget avgjørende i partiet. Men noen av dere ser kanskje en annen taktisk mulighet i den stillingen?

Åttende runde og lynsjakken spilles fredag.

Runde 6, og litt Fischer-sjakk

Folk på hotellet her i Larvik ble brått vekket av at brannalarmen gikk på morgenkvisten, men heldigvis var det ikke noe alvorlig.

Ved brettet tok Audun en fin seier med hvite brikker i dag, og han har så langt en ratingprestasjon på 2091. Terje spilte en rask remis i et London-parti der offiserene falt som fluer, og partene raskt startet fredsforhandlinger.

Dessverre ble det tap både for Trond, Åge og Tom. Tom spilte «elektrisk» på bord to i dag, og hadde i prinsippet en remis greit innen rekkevidde i bondesluttspillet. Men så gikk han for gull – og det straffet seg denne gangen. Torsdag spiller Tom på fjerdebordet.

Fischersjakk

I høst har vi tenkt å ha en kveld med Fischersjakk (Fisher Random) i klubben, og i den anledning stilte klubbens assisterende turneringsleder opp på Fischersjakk-kvelden her i Larvik. En nyttig erfaring, og prestasjonen var grei med 50 % score i B-klassen (opp til 1600 i rating).

Litt stas å ha spilt remis mot 9-årige Evsuld M, en spiller som det går store ord om. I miniputtklassen her har han foreløpig en prestasjon på 1607. Her er mer om Evsuld: …https://www.sjakkfantomet.no/2019/04/02/sjakksnakk-med-sven-sjakkfantomet-trener-et-norsk-talent/

Tre runder gjenstår, og mye kan fortsatt skje. Og på fredag er det dessuten NM i lynsjakk – da kommer det nok enda flere hit fra Lillestrøm.

Dramatisk dobbeltrunde i NM

Fjerde og femte runde ble spilt i dag (tirsdag) og i skrivende stund er jeg helt utslitt etter et 78 trekk og fem timers remis-parti som avslutning på dagen. Mer om det litt senere..

Dagen startet dårlig for Lillestrøms deltakere: Både Audun, Trond og Tom tapte sine partier i Runde 4, mens Åge og Terje måtte nøye seg med remis. Terje hadde for øvrig en suveren stilling etter en tidlig springerfangst, men så ikke matt-varianten og gikk for et dronning- og hest- sluttspill med to bønder over. Et sluttspill som datamaskinen overraskende nok sier er remis, og slik ble det etter hvert.

Men til gjengjeld ble Runde 5 en stor Lillestrøm-runde: Både Audun, Åge og Tom vant sine partier med svarte brikker, mens Trond og Terje holdt remis.

Etter at fem runder er unnagjort, har vi nå denne poengsankingen:

 • Audun: 2 / 5
 • Trond: 3 / 5
 • Åge: 3 / 5
 • Terje: 2 / 5
 • Tom: 4 / 5

Tom spiller fortsatt om medalje, og onsdag er han igjen på plass på et av de to elektroniske brettene i klassen, så partiet kan følges på internett. Audun spiller på bord 18, uvisst om det partiet vil bli kringkastet.

Vi avslutter med to stillinger som dere kan gruble på fra kveldens elleville avslutningsparti mellom Ole A Sjømoen (Hvit) og Terje Wahl (Svart). Etter nok en avslått Alekhin ble det et slags Wienerparti. I denne stillingen spilte Hvit det trygge trekket 35 Kh3. Ser dere hvordan Hvit kunne avgjort partiet?

Hvit i trekket. Stockfish sier matt i 8 trekk ….

Vi spoler fram til trekk 53. Jeg hadde overtatt inititativet, og spilte 53…Tf1. Men det er et annet trekk som ville ha avgjort partiet – ser dere det?

Hva burde Svart ha spilt her?

Partiet endte til slutt remis, etter at begge hadde fått dronninger (som raskt forsvant fra brettet).

Hvit må ofre sitt tårn for å stoppe bonden.

God natt!

Liv og røre i Larvik

Hei igjen. Først kongressen: Det ble en livat kveld, ja, med journalister og kameraer overalt, og mye publikum på tribunen. Møtet startet kl 17 og endte rundt midnatt. Og Lillestrøms delegater holdt ut, noterte argumenter og stemte etter beste evne:

Mens Runde 2 til de grader gikk Lillestrøms vei med fire seire og en remis, så var det noe mer motbakke i dag i Runde 3. Men vårt fremste medaljehåp er fortsatt Tom Dalbak i klasse 5, og han tok sin tredje strake seier i dag. Her tar han over inititiativet i partiet sitt etter en fin gaffel:

Det blir ny toppkamp på elektronisk brett for Tom tirsdag morgen. Merk at partiene tirsdag starter kl 10:00 fordi det skal være dobbeltrunde denne dagen. Det er direktesending på alle de store internett-sjakk-sidene: … https://sjakknm2019.no/live/

Trond Jacobsen er fortsatt med i medaljekampen i Klasse 2 etter å ha holdt en høyere ratet spiller til remis idag. Mens både Åge, Audun og Terje gikk på tap i dag, og skled noe lenger ned på resultatlistene.

Noen ord om mitt eget parti: Jeg tapte med svarte brikker mot 14-årige Tien Quoc Tran fra Bærum, som tok andreplassen i Klasse 5 i fjorårets Landsturnering. Egentlig stod jeg veldig fint midtveis i partiet, og til tross for at Hvit i denne stillingen har overdekning på feltet b5 så sier datamaskinen at det er bare å kjøre på! Men jeg så ikke at min a-bonde ville kunne lage trøbbel for Hvit når slagvekslingen på b5 først var i gang:

Grrr – hvorfor gikk jeg ikke i angrep her? Stockfish sier -3.

Selv etter å ha sløst bort den muligheten, var stillingen slett ikke ille (-0,7) etter dronningbyttet i trekk 24. Men nok en gang lot jeg være å trå til på b-linjen, og doblet heller tårnene på den åpne e-linjen. Etter hvert kjørte angrepet mitt seg fast der, og alt raknet på kongefløyen.

Det er dobbeltrunde på tirsdag. Vi satser på en ny god Lillestrøm-dag da.

Første rapport fra Landsturneringen

To runder er i ferd med å bli unnagjort, og her er en lynrask rapport før kongressen starter.

Klasse 5: Tom Dalbak er vårt medaljehåp, og han har startet med to seire! Begge partiene gikk elektronisk ut i den store verden. Dagens vinst kan nytes her:

https://www.chessbomb.com/arena/2019-norwegian-championship-open/02-Dalbak_Tom_H_-Haug_Dag_Trygve

Klasse 4: Terje Wahl har ett tap og en seier. Tapet i første runde kom etter at han med svarte brikker forsøkte å forbedre teorien mot Wiener-gambit allerede i tredje trekket. Slikt lønner seg sjelden, og deretter var det 60 trekk i motbakke. Men lærerikt …

Klasse 3: Åge Ringstad er meget godt i gang, etter remis i første runde mot klassens øverst rangerte spiller, og vinst i andre runde. Åges første parti ble foreviget på internett.

Klasse 2: Trond Jacobsen startet med en seier. Dagens parti er i skrivende stund ennå ikke ferdig … men oops – hva skjedde ved trekk 40 her?

https://www.chessbomb.com/arena/2019-norwegian-championship-open/02-Jacobsen_Trond-Dale_Svein

Mesterklassen: Audun Kvam startet fint med en remis mot høyere ratede Stig Martinsen . Dagens parti pågår fortsatt. Alle partiene i Mesterklassen går live på nettet: …https://sjakknm2019.no/live/

NSFs kongress og Kindredsaken

Lillestrøm sjakklubb (LSK) har nå avklart sitt syn på Kindredsaken. LSK sender to delegater til Norges Sjakkforbunds kongress i Larvik 7.7.2019 (kongressen). Dette er maksimalt antall delegater fra LSK. Delegatene er Audun Kvam og Terje Wahl.

Meninger om Kindredsaken er innhentet fra så mange medlemmer som praktisk mulig med kort frist. Konklusjonen er at klubben er delt i Kindredsaken med en svak overvekt av motstandere av avtalen.

Klubben representeres på kongressen av en delegat som i utgangspunktet er for avtalen med Kindred, og en som er mot. Klubben har imidlertid valgt å stole på delegatenes sunne fornuft. Skulle noe inntreffe før eller under kongressen som gjør at en eller begge delegatene endrer mening kan delegatene stemme deretter. LSKs delegater står dermed fritt i kongressens avstemning i Kindredsaken.

Alle involverte ønskes en god kongress!

NRK – Meningsmåling i Kindredsaken

Jeg er blitt oppringt av NRKsporten som tydeligvis tok opp en meningsmåling blant landets sjakklubber om Kindredsaken. Jeg svarte vi ikke hadde noe klart standpunkt og ikke var sikre på om og hvordan vi ville stemme på kongressen. Når han da gravde videre uttalte jeg på vegne av klubben det trolig blir en nei om vi avgir en stemme og en ja og en nei om vi avgir to stemmer.

Selvfølgelig binder ikke dette klubben på noen måte og er kun til informasjon. Jeg hadde aldri drømt om at en sak i sjakknorge ville bli så stor at riksmedia holder meningsmålinger blant kongressdeltagere.

I den sammenheng bør vi vel også begynne å få tatt en avgjørelse om hvem om noen som går på kongressen og hvordan vi virkelig skal stemme! 🙂

Ny terminliste og nye ratingtall

En foreløpig terminliste for høstsesongen er nå lagt ut i venstre hjørne her på nettsiden vår. Du finner den også her … https://lillestromsjakk.no/?page_id=23

Det er et par mandager der hvor programmet ikke er fastsatt enda. Vi publiserer en oppdatert terminliste senere når vi vet om vi har noen dommer til stede for å kjøre FIDE-ratet turnering de dagene.

De internasjonale juli-ratingtallene fra FIDE for klubben vår finner du her … http://www.sjakknytt.no/rating/liste/klubb/Lillestrøm%20SK/sort/fidestandard_desc

Vi gratulerer Kyrre med fine ratingtall i sin første sesong i klubben. For øvrig viser tabellen at både Mohammed og Kenneth nå er registrert av Sjakkforbundet som medlemmer av Lillestrøm Sjakklubb, og de kan bygge opp sin FIDE-rating utover høsten.

Når det gjelder den såkalte Kindred-avtalen som skal opp til avstemning på Kongressen i Larvik om en uke, så har vi en egen diskusjonsside … https://lillestromsjakk.no/?p=2513

Oppsummering ved midtsommer

St.Hans er unnagjort, og det er mindre enn to uker til Landsturneringen starter i Larvik. I øyeblikket er det fire Lillestrøm-spillere påmeldt der:

 • Audun Kvam (mester-klassen)
 • Åge Ringstad (klasse 3)
 • Terje Wahl (klasse 4)
 • Tom Dalbak (klasse 5)

Jeg har gjort en liten opptelling av resultatene fra vårsesongens mandager i klubben, og de viser veldig god spredning når det gjelder førsteplassen i turneringene. For kvelder registrert på Turneringsservice har jeg notert 2 kvelder med seier for henholdsvis Thomas P og Ole Jørgen, mens Audun, Trond J, Fredrik, Zdenek og Mohammed alle har vunnet en turnering. I tillegg har det vært noen improviserte mandagskvelder med resultat ført på papir.

Og så var det selve vårturneringen, selvsagt. Der vant Dag foran Zdenek, mens Kyrre vant foran Åge blant de noe lavere ratede spillerne. Her er premievinnerne:


Høstens terminliste er ikke helt klar enda, men vi setter i gang når Skedsmohallen åpner. Sannsynligvis starter høstturneringen i langsjakk mandag 9. september, men vi satser på å ha minst en FIDE-ratet turnering med kort betenkningstid før den tid. Mer info og terminliste følger i løpet av sommeren.

God sommer!