Kategoriarkiv: Ukategorisert

Best i sin årsklasse?

Det er mange unyttige, men artige, måter å lese rating-tallene fra FIDE på. For eksempel – hvor mange bedre spillere finnes det i din årsklasse her i landet?

Hvis vi ser på FIDE Langsjakk-rating i juni for spillere registrert i Norge, så har Lillestrøm-spillerne følgende plassering i sitt årskull:

 • 1940: Arnulf Dalberg – nr 15
 • 1942: Terje Aaneby – nr 17
 • 1953: Zdenek Barton – nr 7
 • 1957: Terje Wahl – nr 34
 • 1963: Sven E Harberg – nr 14
 • 1968: Dag Ulvin – nr 1, Åge Ringstad – nr 40
 • 1969: Anders S. Jensen – nr 37  (årsklassen toppes av Vishy Anand!)
 • 1970: Sveinung Ramsøy – nr 21
 • 1971: Audun Kvam – nr 22  (Aftenpostens sjakkskribent Atle Grønn er nr 4)
 • 1972: Fredrik Rekkedal – nr 16
 • 1973: Anders Kildal – nr 25
 • 1975: Knut Johnson – nr 27
 • 1976: Ole Jørgen Aannestad – nr 28
 • 1982: Thomas Pronstad – nr 17

Det må bemerkes at noen av årsklassene toppes av utenlandske spillere som har spilt for en norsk klubb. For eksempel er Vishy Anand registrert som Kristiansund-spiller!

FIDEs juni-rating

FIDE har tatt hensyn til resultatene fra klubbens vårturnering i juni-ratingen, som kom i dag. Ytterligere to Lillestrømspillere har nå fått FIDE-rating i langsjakk:

 • Arnulf Dalberg: 1400
 • Terje Aaneby: 1356

Det er en ny Lillestrømspiller på Lynsjakk-ratingen:

 • Max Teian: 1582

Ellers kan nevnes at våre topp tre på FIDEs Hurtigsjakk-rating nå er:

 1. Dag: 2266
 2. Audun: 1906
 3. Sveinung: 1872

http://www.sjakknytt.no/rating/

Magnus Carlsen topper fortsatt alle tre disipliner hos FIDE. På Lynsjakk-listen er både Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer nå inne blant de 100 beste.

Blant juniorene er nå Aryan Tari nr 9 i langsjakk, mens Johan Sebastian Christiansen er nr 7 i lynsjakk.

https://ratings.fide.com/toplist.phtml

Vellykket Ski-tur i pinsen

Totalt 58 deltakere hadde funnet veien til Ski for «Follosjakken Grand Prix Hurtig nr 2» lørdag 19. mai. Det var to klasser, med 6 partier på 15 min + 5 sek. Sola skinte, og resultatmessig var jeg godt fornøyd med 3,5 poeng av 6 mulige. Det ga 13.plass blant 40 deltakere i Gruppe B, og det skal gi en framgang på 16 ratingpoeng på hurtigsjakken hos FIDE:

I A-klassen var vår gamle kjenning Francisco Silva Gonzales favoritt, og han vant suverent med 6 strake seire. Ellers kan nevnes at den unge Bærumsspilleren Gunnar Brandshaug Dale – som besøkte Lillestrøm Sjakklubb i Skedsmohallen i september i fjor – nå stormer oppover på ratinglistene og tok en 7.plass i A-gruppen på Ski, ubeseiret.

Her er alle resultatene:

http://tournamentservice.com/invitation.aspx?TID=FollosjakkenGrandPrixHurtig22018-Follosjakkforening

En noe annerledes resultatliste

Det var tidshandicap-turnering denne mandagen, med 10 minutter totalt fordelt mellom spillerne. Thomas og Fredrik flyttet brikker nesten raskere enn sin egen skygge, der de startet med bare 30 sekunder i flere av partiene. Og av totalt 45 partier var det bare ett som endte med remis!

Ikke overraskende ble resultatlisten denne gang nokså uvanlig. Og undertegnede er altfor beskjeden til å kommentere detaljene:

Men jeg kan jo nevne at det flom på Fetsund, og slik så det ut ved elvebredden der etter at sjakkturneringen var over:

Noen glimt fra siste runde

Ikke et eneste remisparti da siste runde i vårturneringen ble spilt mandag. Fredrik avsluttet med seier, og ble en klar vinner denne sesongen foran Thomas.

Anders Jensen, Arnulf Dalberg og Knut Johnson benyttet anledningen til solide jump oppover på resultatlisten med vinst i sine partier.

Max Teian og Terje Wahl hadde på forhånd et lite håp om å møtes i siste runde til kamp om tredjeplassen, men fikk i stedet svarte brikker mot henholdsvis Fredrik og Thomas. Og det ble kort prosess. Terje oppdaget i trekk 12 at der var det plutselig ikke bare en matt-trussel, men også et stort problem på den lange diagonalen:

Også på nabobordet var det en springer som ødela kvelden for utfordreren:

I et meget spennende parti klarte Åge Ringstad, som spilte i lynsjakktempo, nesten å storme i senk Anders Jensen. Men Anders klarte å stabilisere denne stillingen, og gikk til slutt seirende ut av duellen, og kapret dermed tredjeplassen:

Her er den endelige resultatlisten (trykk på den for å få et større bilde):

Jevnt i lynsjakk siste dag i april

Det var beinhard kamp om førsteplassen på den inneklemte FIDE-lynsjakk-mandagen 30 april. Fredrik slo Thomas, Audun slo Fredrik og Thomas slo Audun. Mot slutten klarte Max å knipe et halvpoeng mot Fredrik, og toppen av tabellen endte slik:

 1. Audun: 11,0
 2. Thomas: 10,5
 3. Fredrik: 10,5
 4. Ole Jørgen: 9,0
 5. Max: 7,0

Her er hele resultatlisten:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=LillestromLynApril2018-LillestromSjakklubb

De fire første rundene på de tre øverste bordene ligger på nettet (merk at ikke alle kongene ble plassert riktig ved partiets slutt):

http://view.livechesscloud.com/4e64d3ea-050d-45a0-89fb-57a61e1a10f0

Jeg har sett på et par lærerike situasjoner fra de første rundene:

Terje Wahl – Audun Kvam 0-1

Etter en original trekkrekkefølge ser dette nå omtrent ut som London mot Dronningindisk forsvar (QID). Lærebok-Terje husket selvfølgelig at Hvit skal spille e4 mot QID omtrent her, men hadde i kampens hete glemt at da må løperen allerede stå trygt på h2. Noen få trekk senere var Hvits løper på f4 forsvunnet fra brettet …

Terje Wahl – Lars Brodal 1-0

Dronningfløyen er ryddet for bønder, og dronningene er nettopp byttet på feltet b2. Svart sjakker med tårnet på a1, og Hvit parerer med 28 Tb1 …

Her skal selvfølgelig Svart bytte av tårnene, men lynsjakk er lynsjakk:

28…Ta2??  29 Tb8+!!    og vips var det partiet over.

Ny FIDE-rating:

FIDE har kommet med oppdaterte tall for langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. Komplett oversikt for alle norske sjakklubber finner dere her:

http://www.sjakknytt.no/rating

Hurra, jeg har vunnet en bonde … eeeh … men hva gjør jeg nå?

He-he, vi har ikke full oversikt over seertallene, men det er nok grunn til å tro at sjakk-fans over hele verden satt klistret til PC, nettbrett og mobiltelefoner for å følge mandagens parti mellom T. Wahl (1233) og F. Rekkedal (1764) på toppbordet i Skedsmohallen …

Wahl hadde forberedt et kongeindisk angrep, men Rekkedals irriterende 2…g6 spolerte raskt den planen. Wahl visste så at 6. c4 ville være mest korrekt i følge læreboka:

Men det trekket var jo allerede spilt av Pronstad på nabobordet! Derfor ble det i stedet 6. c3 for å være litt selvstendig, og for å gi Svarts flankerte løper noe solid å stange mot.

Nye seere som kom inn etter 16 trekk, fikk se denne meget interessante stillingen:

Wahl tar her bonden på b7, og føler seg nesten som verdensmester. Rekkedal mener derimot å ha interessante muligheter på den andre siden av brettet. Stockfish sier +0,0 etter å ha tenkt seg om i noen minutter.

Etter trekkene 17. Dxb7 Kg7 18. Db3 Th8   19. Dc2 Dc8  sier Stockfish fortsatt +0,0 men nå bør Hvit omsider spille bonden til c4 for å ha noe initiativ:

I stedet spilles det forsiktige 20. Ta1? for å unngå en fremtidig løper-spidding av dronning og tårn. Og dermed starter Svart angrepet:

20…f4!  21. gxf4?? Lh3!

Både datamaskiner og mennesker kunne her konkludere at dett var dett (Stockfish sier -5,5) selv om partiet fortsatte noen trekk til.

Datamaskinen sier for øvrig «bare» -0,9 dersom Hvit i stedet slår med med e-bonden i trekk 21. Men det er vel grunn til å tro at sluttresultatet ville ha blitt det samme …

Men tilbake til hovedspørsmålet: Hva ville du ha spilt som Hvit etter å ha tatt bonden på b7?

Nordstrand GP siste dag

Runde 4: Aleksander Kjærstad (1094) – Terje Wahl (1233):  0 – 1

Det fjerde partiet var helt vilt. Etter godt åpningsspill med svarte brikker, kunne jeg med 17…Da5! ha vunnet en offiser:

I stedet spilte jeg 17…Dd7? og fordelen krympet. Det var lenge jevnt, men så begynte pila å svinge i Hvits favør, og etter 38 trekk sier Stockfish +2,5. Jeg klarte å utjevne litt, og gikk inn i et tårnsluttspill med en bonde mindre. Og noen ganger er lykken bedre enn forstanden – jeg trodde nemlig at min konge ville få et avgjørende forsprang da jeg tilbød tårnbytte i trekk 40:

Stockfish sier imidlertid at det er helt korrekt (+10) av Hvit å akseptere bytte av tårn. Men min svarte konge stormet altså over mot bøndene på a-linjen, og Hvit lot seg lokke med, i stedet for å gå sin egen vei. Etter 46 Kd1? var partiet i praksis vunnet for meg:

Hvit ga opp etter 55 trekk da kongen min var i ferd med å spise de siste hvite bøndene.

Runde 5: Terje Wahl (1233) – Elma Selvik (1326):  0 – 1

Det siste partiet var mot en av landets beste jentespillere under 12 år. Dette partiet ble helt annerledes enn de ville partiene tidligere i turneringen. Partiet var lenge helt jevnt, men etter hvert fikk Elma en liten fordel som hun målrettet økte etter hvert. Etter flere ganske fikse forsøk på å komplisere, måtte jeg gi opp etter 56 trekk.

Oppsummert: Fem lange partier, mye moro, og en liten framgang på FIDE-ratingen:

Noen «jojo-partier» fra Nordstrand Grand Prix

Denne helgen spilles Nordstrand Langsjakk Grand Prix på Lambertseter. Thomas Pronstad og Terje Wahl deltar fra Lillestrøm Sjakklubb. Thomas har gjort det fint så langt i A-klassen, med 2,5 / 3 poeng og en foreløpig framgang på 9 FIDE-ratingpoeng. Selv har jeg bare 1 / 3 , men likevel en liten FIDE-ratingframgang på 7 etter bare å ha møtt mostandere med høyere rating så langt.

Partiene i A-klassen holder sikkert høyt nivå, noe som neppe kan sies om C-klassen. Men spennende er det! Her er noen eksempler:

Runde 1: Terje Wahl (1233) – Atle Stærli (1486):   ½ – ½

Jeg spilte min gode, gamle London-åpning, men noe gikk galt i midtspillet. Etter 25 trekk hadde Svart et klart overtak (Stockfish sier -3):

Jeg klarte etter hvert å snu det til min fordel. I denne stillingen kunne 55 Td1! (+4) ha avgjort partiet:

Jeg spilte imidlertid 55 Sc7? i stedet, hele fordelen var borte, og partiet fislet bort i remis etter 57 trekk.

Runde 2: Viktor Løvåsen (1289) – Terje Wahl (1233):  ½ – ½

Her hadde jeg lenge en god følelse, og etter 26 Ke2 var stillingen slik:

Her kom jeg tilbake til brettet etter en rask tur på toalettet. Jeg så at han hadde flyttet kongen, fikk en fiks ide, og satte i gang et angrep med 26…Se5??? uten å huske at motparten hadde en løper på diagonalen. Vips stod jeg en offiser under, og jeg var meget forbannet på meg selv. Med 26…Lf6 ville jeg fortsatt ha hatt initiativet (-0,6).

Men så skjer det utrolige – noen få trekk senere er stillingen denne, med meg i trekket:

Hvit tilbød her remis, og jeg – som fortsatt var rystet av springertabben – aksepterte raskt uten å analysere stillingen i detalj. Den etterpåkloke Stockfish sier at jeg her har en kjempefordel (-9) etter trekkene 30…Td8!  31 Ld4 Df5!. Grrrr!

Runde 3: Terje Wahl (1233) – Kim Westrum (1468):   0 – 1

Her gikk jeg meget aggressivt til verks med bøndene på kongefløyen, men Stockfish sier at Svart allerede står klart bedre (-1,6) her:

Angrepet mitt fislet ut tross lang rokade, og etter hvert ble min kongestilling svært luftig. Til slutt fikk Svart tvunget fram et dronningbytte, og da var det slutt. Sjakk matt etter 42 trekk.

Det skal spilles to runder på søndag også. Her er linken til resultatene:

http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=NordstrandGPLangsjakk2018-NordstrandSjakklubb