Kategoriarkiv: Ukategorisert

En sær sicilianer

De av klubbens spillere som åpner med kongebonden fram til e4, har sikkert opplevd at klubbens lege gjerne kaster seg inn i den lite spilte Nimzowitch-Rubinstein-varianten av siciliansk, med 1…c5 og 2 Sf3 Sf6!?

Åpningen har sitt navn etter noen berømte partier:

  • Spielmann – Nimzowitch 0-1 (San Sebastian, 1911)
  • Perlis – Nimzowitch 0-1 (Karlsbad, 1911)
  • Reti – Rubinstein 0-1 (Gøteborg, 1920)
  • Spielmann – Rubinstein 0-1 (Gøteborg, 1920)

Denne åpningen ble meget populær etter disse fine seirene for Svart, men med tiden har åpningens popularitet gått kraftig ned:

Det fikk derfor stor oppmerksomhet da den svenske stormester Nils Grandelius i Norway Chess 2016 i Stavanger valgte å spille nettopp denne åpningen mot verdensmester Magnus Carlsen:

https://www.chess.com/news/view/carlsen-beats-original-grandelius-takes-sole-lead-in-stavanger-1050

I sin 350 sider tykke bok «How to beat the Sicilian defence» har den britiske stormesteren Gawain Jones spandert et par sider helt på slutten til denne åpningen. Hans anbefaling for Hvit er:

3 e5… og 4 g3…

Og han avslutter med å si at …

«… and therefore we don’t need to know tons of theory»

Noen andre synspunkter på Nimzowitch-Rubinstein?

Fredrik på lyn-toppen

Etter søndagens to lagkamper, var det en meget uformell uratet lynsjakkturnering i klubben på mandag. Det var 13 deltakere.

Fredrik startet med å tape sitt første parti, men kom deretter sterkt tilbake og vant til slutt med 10,0 poeng, foran Ole Jørgen (9,5) og Dag (9,0). Thomas på fjerdeplass kom en time (og fire partier) forsinket, men hadde imponerende 100 % score på de åtte partiene han spilte!

Ellers var det litt slik at alle slo alle, og to av mine dronninger forsvant raskt og uventet fra brettet …

Her er hele resultatlisten: … http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=DesemberLyn-2019-LillestromSjakklubb

Vi satser på en enkel sesongavslutning med premieutdeling for klubbmesterskapet, og litt lynsjakk, mandag 16 desember.

Andrelagets heroiske kamp mot overmakten

Bortekampen mot SK Sorte Bønder ble spilt i de ærverdige lokalene hos Oslo Schakselskap. Det viste seg at hjemmelaget hadde toppet laget sitt, med to spillere med rating litt over 2000, samt to uratede spillere som begge vant sine kamper i første runde.

Men både Lars og Åge ga favorittene god motstand på de øverste bordene, og begge disse partiene gikk til over 40 trekk. I partiet mot Martin Østtveit (2055) på toppbordet hadde faktisk Lars Brodal (hvite brikker) en meget god stilling etter 21 trekk:

Fint spill av Lars fram til hit.

Det riktige her hadde vært 22 c5 (+1,0). Men i stedet tilbød Lars dronningbytte på d6, flyttet deretter fram feil bonde, og et par trekk senere hadde Svart overtatt initiativet:

Østtveit tar over kontrollen på førstebordet.

På bord to møtte Åge Ringstad den høyest ratede spilleren, Lars Gunnesdal (2091). Vår mann var litt bakpå i åpningen, men spilte flott inn i midtspillet. Stockfish sier at det var en helt lik stilling etter 34 trekk:

Svart kan holde dette. Stockfish sier i hvert fall 0,0.

Men i stedet for å flytte kongen rolig til siden, så ble Åge for ivrig med 35…Lxe4? (+1,7) og deretter var det motbakke.

Det lå egentlig an til å bli et ganske stort tap i lagkampen, for Kenneth (hvite brikker) var i trøbbel på tredjebordet mot hjemmelagets Geir Gjermstad. Men plutselig kom budskapet om at Lillestrøm-spilleren hadde vunnet! Og slik ble det partiet plutselig avgjort til Lillestrøms fordel:

Hvit trekker og vinner – og det var akkurat det Kenneth gjorde.

Partiet Kolstad – Wahl på fjerdebordet ble remis ved trekkgjentakelse i denne stillingen:

Men før dronningbyttet var det jeg som hadde initiativet, og vi mistet kanskje et halvpoeng da jeg i denne fine stillingen slo springeren på d4 i stedet for å jage den vekk med bonden:

Stockfish sier at det ville vært mye smartere (-1,4) å gå fram med bonden her enn å slå hesten.

Vel, dermed ble det altså seier 2,5 – 1,5 til hjemmelaget. Men vi var enige om at det hadde vært en fin tur …

Østlandsserien runde 2

Østlandsserien runde 2 stod for Lillestrøms del mellom Lillestrøm 1 og Moss 2, samt Lillestrøm 2 og SK sorte bønder. Undertegnede (Thomas) regner med at Terje dekker 2. lagets dag, men jeg kan av kuriositet nevne at SK sorte bønder har to ratede medlemmer som jeg kjenner fra jeg var ung og lovende. Lars Gunnesdal (spilte Elite for Asker) og Martin Østveit ( https://sjakkselskapet.no/2019/05/25/klubbprofil-martin-osttveit/) er begge sterke 2000+ spillere med masse erfaring og alt for gode for 4. div.

Førstelaget dro til Moss med et håp om å knipe to nye viktige poeng. På papiret var vi svake favoritter på alle bord, så med normal uttelling burde det være realistisk. Som det ofte viser seg er virkeligheten noe helt annet. Fra min utsikt så stillingen til Audun vanskelig ut ganske fort, mens jeg fikk inn et tematisk e5 brudd i sentrum med en god stilling på bord 3. Fredrik spilte nok et franskparti med tilsynelatende veldig lik stilling. Ivar så ut til å spille dynamisk og interessant sjakk på 1. bord, selv om det veldig jevnt ut, var det i hvert fall ubalansert.

Første parti ferdig var Thomas – Kjeld Christensen (1893) 1-0. Etter å ha stått nest best en stund fikk Kjeld problemer med klokka og var gode 15 trekk unna 40. I en stilling der han allerede hadde måtte gi en kvalitet for å demme opp for presset, bukket han en springer og ga opp. Audun og Ivar fulgte raskt etter. Rune Harald Kristiansen (1911) – Audun 1-0 var et parti der partene rokerte hver sin vei og det så ut til at hvit skulle være raskest til å få inn et kongeangrep. Audun kunne melde i etterkant at han hadde gått glipp av en 3-trekks matt, så det er jo litt surt. Ivar hadde initiativet lenge, uten at det så ut til å være vinnende, men i sluttspillet med tårn og løpet mot tårn og springer fikk Ivar en farlig fribonde som motstander undervurderte og dermed gikk den helt i mål. Ivar – Hans Inge Kongevold (2008) 1-0. Igjen satt Fredrik med et springersluttspill med mange bønder. Når jeg gikk til analysen syntes jeg det egentlig så ut som han ikke stod spesielt dårlig, kanskje litt terrengfordel for motstander, men symmetrisk og grei struktur. Etter at jeg kom tilbake fra egen partianalyse hadde derimot motstander fått en kantbonde og det så rimelig håpløst ut med egne bønder for langt tilbake. Jonatan M. Andersen (1898) – Fredrik 1-0. Altså 4 hvitseiere og 2-2 på resultattavla.

Noen glimt fra siste runde

Det ble altså satt ny klubbrekord i siste runde av årets klubbmesterskap: Partiet mellom Åge Ringstad og Terje Wahl varte nemlig i 107 trekk før Åge kunne innkassere helpoenget. Det kan også nevnes i denne sammenheng at:

  • Disse spillerne har også tidligere vært involvert i noen av klubbens lengste partier.
  • Åge startet med det noe originale bondetrekket 1 h3, og Terje var så fokusert på sentrum, at han ikke registrerte at kantbonden var flyttet …
  • Åge hadde fortsatt en time igjen på klokka da partiet var ferdig.

Et viktig og lærerikt punkt i partiet kom i denne stillingen, der Svarts løper har åpne diagonaler, mens Hvits løper står og stanger i sine egne bønder:

Stockfish vil helst lage en fribonde her …

Svart burde her ha spilt 24…cxb5! (-1,2). I stedet ble det spilt 24…Dxb5? (+0,5) og Hvit overtok initiativet i partiet, med en langvarig jakt på den etterhengende svarte c-bonden.

*** Det neste avsnittet er korrigert etter at det først inneholdt et feil diagram ***

Vi tar også med en stilling fra partiet mellom Fredrik Rekkedal og Ivar Chavannes på toppbordet, hvor Ivar sikret seg andreplassen i turneringen etter seier med svarte brikker, i et meget fartsfylt parti. I denne stillingen valgte Ivar – helt korrekt – å spille 18…Dh3 og står allerede noe bedre (-0,5):

Skarpt spill på toppbordet, og her gjør Svart et riktig valg i en kritisk situasjon.

Dersom dronningen hadde gått til feltet h5, så ville Hvit hatt en klar fordel.

*** Slutt på korrigert avsnitt ***

Til slutt i dag, en meget interessant stilling fra partiet mellom Thomas Pronstad og Kenneth Rønningen. Kenneth (svarte brikker) presset kraftig i midtspillet, og i denne situasjonen sier Stockfish at 36…Sxe3! ville vært et veldig sterkt trekk (-4). I stedet ble det umiddelbart et dronningbytte på feltet d4. Det var fortsatt en liten fordel (-0,9) for Svart, men den forsvant i sluttspillet.

Hmmm, er det så opplagt at det riktige trekket her er å slå løperen?

Klubbmesterskapet ferdigspilt

Da gratulerer vi Dag Ulvin med førsteplassen i årets klubbmesterskap. Det kan nevnes at ratingprestasjonen hans var hele 2559.

Ivar Chavannes knep andreplassen, på samme poengsum som Anders S. Jensen. Anders hadde en ratingframgang på hele 23 poeng.

I ratinggruppen under 1500 vant Kenneth Rønningen, på samme poengsum som Jonas L. Heggedal. Åge Ringstad endte halvpoenget bak årets to gode nykommere.

Når denne turneringen er registrert hos FIDE, så vil alle våre aktive spillere ha fått internasjonal langsjakk-rating. Den nye ratinglisten publiseres ved årsskiftet.

Her er hele resultatlisten fra klubbmesterskapet 2019: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=LillstromKlubbmesterskap2019-LillestromSjakklubb

Dag til topps, jevnt deretter

Det gjenstår fortsatt en runde i årets klubbmesterskap, men etter mandagens partier er det allerede klart at Dag Ulvin blir årets klubbmester. Dag har nå 6,5 poeng, og bak er det to hele poeng ned til trioen Anders, Fredrik og Ivar. Her blir det hard kamp om andreplassen.

I rating-gruppen under 1500 er det før siste runde svært jevnt mellom to av årets nykommere – både Kenneth og Jonas har nå 4,0 poeng.

Ellers kan nevnes at både Lars, Kenneth, Jonas og Mohammed nå har minst 5 registrerte partier mot ratet motstand, og dermed kommer til å få offisiell FIDE-rating i langsjakk ved årets slutt.

Resultatlisten når en runde gjenstår: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=LillstromKlubbmesterskap2019-LillestromSjakklubb

Siste runde i klubbmesterskapet spilles mandag 2 desember kl 18:00.

Mye på en gang

Det har vært et par meget travle dager for Lillestrøm Sjakklubb.

På søndag gikk altså første runde i Østlandsserien, og vårt førstelag topper nå sin avdeling i 2.divisjon etter 3-1 seieren hjemme mot Strømmen-1. Her er de fire partiene: https://lillestromsjakk.no/dgtlive/ost19-20/

Andrelaget spilte 2-2 hjemme mot OSS Hobby, i en kamp der Lillestrøm var ratet noe lavere på alle fire bordene.

Mandag hadde vi så høstens andre FIDE-ratede lynsjakkturnering. Dag Ulvin tok 12/12 og plusset dermed på sin FIDE-lynsjakkrating med hele 22 poeng. På 10,5 poeng fulgte Vebjørn Maanum Leonhardsen (som hadde tatt turen fra Bærum) og Thomas Pronstad (som i tillegg imponerte med både å kjøre Turneringsservicen og kringkaste 52 partier fra de fire elektroniske brettene!).

Her er alle resultatene: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=LillestromLynNovember2019-LillestromSjakklubb

Og her er alle partiene: http://view.livechesscloud.com/61f72df6-ac19-407c-a92e-f3c790d70878

(Merk at ikke alle kongene ble riktig passert etter endt parti på de elektroniske brettene. Det er resultatet i Turneringsservice som er offisielt).

Vi tar med en meget interessant stilling fra partiet Terje Wahl – Dag Ulvin i den aller siste runden av lynsjakken. Svarts dronning har her forspist seg på den «giftige bonden» på b2, og Hvit har deretter lukket fellen med 5 Sb5… og 6 a3… og deretter 7 Tb1… og 8 Dc1…

Hvit går her for seier i stedet for trekkgjentakelse. Svart kompliserer så stillingen med 8…Sb4:

Mye interessant å velge i mellom her. Stockfish foreslår Tb2.

Hvit, som så langt hadde spilt på autopilot etter læreboka i London-systemet, sank her ned i dype tanker i valget mellom det katastrofale 9 Ta1?? (-10) og de utmerkete alternativene 9 Tb2! (+12) og 9 axb4! (+11). Etter et minutts tenketid slo Terje W hesten på b4, og rasket deretter med seg tårnet på a8 mens Dag var opptatt av å redde sin dronning.

Og hvordan endte så partiet? Jo, Dag hadde ca -10 på brettet, men +0:10 igjen på klokka. Mens Terje W hadde ca +10 på brettet og 0:00 på klokka. Lynsjakk er lynsjakk …