Sterke scener på brettet i runde 2

To av partiene i andre runde gikk til hengeparti, så de skal vi ikke kommentere her. La oss heller se på en romantisk kongegambit, samt en nesten ny åpning, og noen gjensidige tabber i sluttspillet.

Zdenek fortsatte sin seiersrekke med hvite brikker i kongegambiten. Denne gangen var det Arnulf som lot seg friste til å ta bonden på f4, og etter hvert ordnet brikkene seg for et klassisk angrep der to tårn ble ofret for å nå fram til den svarte kongen. Her er stillingen da Hvit startet angrepet i trekk 22:

Det var noen skjønnhetsfeil underveis i angrepet, men vinst ble det.

Knut kom opp med en meget original åpning mot storfavoritt Dag Ulvin. Det er nemlig ikke ofte man ser at hvits tre første trekk er d4, e3 og f4. Et raskt blikk på online Shredder-databasen gir denne sparsomme statistikken etter fire trekk:

Noen som vet om denne åpningen har noe navn? Etter hvert gikk imidlertid det meste Svarts vei i det partiet, da den hvite løperen på d3 falt før den rakk å byttes mot sin svarte kollega.

Oppgjøret mellom Tom Dalbak og Terje Aaneby ble et langt parti, der Hvit lenge hadde et solid overtak (+2). I denne stillingen anbefaler datamaskinen 44 Tc7:

Tom klinket imidlertid til med tårnofferet 44 Txf7+?? for å få a-bonden fram. Datamaskinen hyler ut at dette er en kjempetabbe (-10) fordi Svart har 44…Kxf7 45 a7 Th2+!! som vinner et tempo og gjør det mulig å snappe opp a-bonden med tårnet. Mens i partiet sjakket Svart i stedet med 45…Tf4+?? (+10) hvoretter a-bonden gikk inn og ble dronning.

Det blir mer dramatikk i Skedsmohallen førstkommende mandag. Da er det FIDE-ratet lynsjakk på programmet når hengepartiene er unnagjort …

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.