Zdenek alene i teten

To runder er unnagjort av årets klubbmesterskap, og det er bare en spiller med to poeng. Zdenek Barton nedkjempet nemlig Knut Johnsons Caro-Kann-forsvar denne mandagen, og topper nok en gang tabellen. Det må imidlertid nevnes at noen av de andre spillerne med seier i første runde, ikke kunne komme denne gangen.

Også denne mandagen var det aksjon på syv brett. Tre av partiene endte remis, mens også Anders Jensen, Lars Brodal og Terje Wahl vant sine partier.

Men den store begivenheten var matchen mellom «tungvekterne» Thomas Pronstad og Fredrik Rekkedal. Det endte til slutt i remis kort tid før dommeren skulle gripe inn for å erklære hengeparti. Datamaskinen vurderer sluttstillingen som noe fordelaktig for Svart (-0,7) men Fredrik hadde veldig lite tid (1 minutt) igjen på klokka. Men underveis skjedde det mye. Thomas kom best i gang mot Fredriks hollandske forsvar, og ville hatt en klar fordel (+1,3) hvis han hadde startet angrepet med det ganske naturlige 16 h5:

Meget unaturlig ville det derimot ha vært dersom Thomas i trekk 29 hadde ofret dronningen med 29 Dxd7+ i denne stillingen. Men min datamaskin sier faktisk at dette er det beste trekket (+0,6) for Hvit – tro det eller ei …

Noen andre enn Stockfish som mener at det er på tide å ofre dronningen her …?

Fredrik tok etter hvert over initiativet etter fint spill, og hadde et knusende angrep på gang. Flere ganger sier min datamaskin at fordelen er mer enn -10, deriblant ved 35…Txh1 i denne stillingen:

Det ble i stedet et løperbytte foran kongen. Og i neste trekk er datamaskinen klar i sin tale – her skal spilles 36…Tf7!

Siste sjanse til et knusende angrep (-12) for Svart.

Fredrik sjakket i stedet på e4, vant etter hvert tilbake kvaliteten han hadde ofret, og hadde fortsatt en noe bedre stilling i tidsnøden. Men det ble altså remis, i et parti som lenge var stillingskrig med forsiktig manøvrering, men som fikk en meeeget publikumsvennlig avslutning.

Vi tar også med den avgjørende situasjonen i partiet mellom Terje Wahl og Terje Aaneby. Hvit kunne her forsyne seg av Svarts hest fordi Svarts gjenværende løper fortsatt står på åttenderaden og dermed hindrer h-tårnet i å beskytte kongen:

Hvit vinner en offiser p.g.a. matt-trusselen på e8 etter tårnbytte på e1.

Tredje runde i klubbmesterskapet spilles mandag 7. oktober.

4 kommentarer til “Zdenek alene i teten

 1. Thomas Pronstad

  Et ellers ganske velspilt parti ble ganske besudlet av gjensidig tidsnød der. 29. Dxd7 er ikke et trekk man klarer å finne med så lite tid. Litt morsomt var at jeg faktisk satt og så på lignende ideer med Sxg5 i kombinasjon med Txh7 og Dxd7 uten å vurdere den trekkrekkefølgen der. Mitt dårligste enkelttrekk må være 32. f3, der d5 slenger en ganske effektiv kjepp i hjulene til svart i stedet. Sluttstillingen er ikke så vanskelig å spille, jeg forsøkte litt mot Stockfish på toget, og det ebber svært fort ut til en veldig liten -0,2 noen trekk senere, antakelig fordi den regner springer og dronning som bedre enn løper og dronning.

  Svar
  1. Fredrik

   Ja, partiet var ikke så verst inntil den tragiske avslutningen…. At dama kunne ta på d7 hadde jeg selvsagt sett, men jeg antok at Thomas derimot ikke så det…. Litt spenning i hverdagen trenger alle 😄. Håndtering av klokka er mitt neste læringsmål 🤠

   Svar
   1. Thomas Pronstad

    Lol, hadde ikke sjans til å se at det var så bra som det var i hvert fall. Ganske morsomt at du klarer å regne det, men ikke finne Txh1 som mellomtrekk før Lxf3… Veldig snilt av deg da.

    Svar
    1. Fredrik

     Bare hyggelig, det unner jeg deg 😄. Hadde ikke sett mellomtrekket dessverre. Springeren henger med sjakk så jeg var av den feiloppfatning at jeg måtte utføre tvingende trekk. Jaja, slik er livet…og sjakken 👃🙂

     Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.