Runde-5: Anti-hollandsk aften

Det ble spilt fem partier i runde 5. Noen korte, noen lange og noen dramatiske. Og det gikk ille med de som prøvde å besvare 1 d4 med 1…f5 denne kvelden.

På toppbordet ble Ivar og Thomas enige om remis, på overtid etter 56 trekk. Underveis var det vinnende stillinger både for Svart (datamaskinen sier -2,5 i trekk 33 og -3 i trekk 43) og for Hvit (+10 i trekk 48).

På andrebordet ble det remis mellom Zdenek og Fredrik i et fransk parti. Her hadde imidlertid Zdenek muligheten til en interessant avdekker i trekk 19:

En komplisert stilling. Hvit spilte her 19 Lg5?! (+0,5). Datamaskinen anbefaler å slå bonden, med fordel på nesten +3.

Det hollandske partiet mellom Knut og Vetle varte i hele 48 trekk, men mye var avgjort allerede etter 6 trekk, der Hvit allerede hadde et klart overtak etter 6 Lg5!

Her har noe gått galt for Svart i åpningen. Stockfish sier +2,5.

På det tidspunktet var partiet allerede slutt mellom Anders og Piotr, der Anders fikk full uttelling med den anti-hollandske varianten 2 Lg5 og litt senere dronningen til feltet h5.

På det nederste bordet spilte Terje for første gang katalansk med hvite brikker, mens Filip valgte en slags Jobava-London variant med svart. Begge spilte rimelig korrekt ganske lenge, og Filip bygget sakte opp et overtak. I denne stillingen ville trolig en konsolidering med 26…De7 (-1) ha vært det beste valget for Svart:

Svart stod best, men angrep for tidlig i denne stillingen.

Derimot var det ikke korrekt å angripe umiddelbart med 26…a3? (+2). Den hvite dronningen på diagonalen avgjorde kampen om feltet b1.

To runder før slutt er det fortsatt svært jevnt i teten. Minst 10 spillere kan fortsatt vinne turneringen, kanskje enda flere dersom vi strekker teorien veldig langt. Her er tabellen:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromklubbmesterskap2021-LillestromSjakklubb

Av våre nye spillere, så har Filip allerede fem partier mot FIDE-ratede motstandere, og skal dermed kunne få offisiell FIDE-rating når turneringen er ferdigspilt. Vetle mangler fortsatt to partier mot ratet motstander. Peder har to partier mot ratet motstand så langt, mens Piotr har ett ratet parti. Det kreves fem ratede partier, hvorav minst en remis eller seier, for å få FIDE-rating.

Sjette runde spilles mandag 1. november kl 18:00.

Søndag 31. oktober spiller Lillestrøm lagkamp (4 spillere) borte mot et av Bærums lag i 2. divisjon. Vårt lag er satt opp, men her røper vi ingen navn som gir motstander-laget mulighet til å forberede seg!

Søndag 7 november spilles NTG Hurtigsjakk på NTG i Bærum. Av våre spillere er det bare Enrique som er påmeldt der foreløpig.

13-14 november spilles Senior-NM i Hurtigsjakk i Drammen. Foreløpig er Enrique og Terje påmeldt fra Lillestrøm i den turneringen. Aldersgrensen er 50 år.

7 kommentarer til “Runde-5: Anti-hollandsk aften

 1. Dag Ulvin

  Takk for fin rapportering. Jeg skjønner lite av partiet på toppbordet (uten computerhjelp) som Zdenek sendte rundt på mail, men, men. Trekkene og resultatet er vel korrekt gjengitt i den mailen? I så tilfelle var remis var kanskje greit nok totalt sett.

  Svar
  1. Terje Wahl Innleggsforfatter

   Ja, trekkene i mailen som Zdenek sendte ut, er i samsvar med min lesing av noteringsskjemaene, inkl. sluttstillingen.

   Svar
   1. Dag Ulvin

    Takk, det ante meg. Dere to pleier å være å stole på, og det holdt stikk denne gangen også. Men det er nesten utrolig, med mindre jeg blingser fryktelig.

    Svar
    1. Thomas Pronstad

     Sluttstillingen er utrolig ja, men ellers var det ikke sååå krise spill i følge Stockfishen min i hvert fall. Gikk glipp av noen ting begge to, men men. Du får begynne å spille selv igjen 🙂

     Svar
     1. Dag Ulvin

      Sant, sant, Som jeg sa til din motstander, det er alltid bedre å være den som spiller enn den som bare står på sidelinja og kritiserer andres feil.

 2. Dag Ulvin

  Sxe6 i Zdenek-Fredrik er komplett umulig å regne hjem for meg uten hjelp. Men jeg ser Stockfish gir Sxe6 fxe6 Lxc5 Dxc5 fxe6 Dxe6+ Lf7 (så langt kom jeg) Df5! hvor hvit vinner Sd5 for ingenting og forblir to bønder over. Ikke lett for mennesker under 2700 i rating. Imidlertid er det mulig å finne om man er tilhenger av regelen å regne nøye på tvungene trekk, da alt er tvunget fram til Df5.

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.