Noen glimt fra dramatikken i Runde 3

Pilen svingte både hit og dit i tredje runde av vårens langsjakkturnering, som ble spilt for en uke siden. Her skal vi – i etterpåklokskapens klare lys – se litt nærmere på noen avgjørende situasjoner fra partiene.

På toppbordet satte Anders (hvit) opp sin mest solide variant av London-systemet. Det ble byttet mange offiserer før Thomas fant en vei igjennom på dronningfløyen:

Svart øker presset mot Hvits b- og c-bonde.

Partiet mellom Tom (1248) og Audun (2002) endte med remis ved evigsjakk, etter at Audun (svarte brikker) hadde ofret den ene offiseren etter den andre i en meget publikumsvennlig jakt på Hvits konge. Og selv om remis var et flott resultat for Tom, så viser faktisk etter-analysen at Hvit hadde enda mer å hente i sluttstillingen:

Oj, der var det faktisk en matt i 9 trekk …

I partiet mot Zdenek spilte Knut riktig fint innledningsvis med de svarte brikkene, og vant tidlig en sentrumsbonde:

Knut vant åpningen i partiet mot Zdenek, men …

Zdenek sendte deretter f-bonden framover, og ved et mirakel klarte denne å manøvrere hele veien fram til forvandlingsfeltet. Zdenek forvandlet bonden til dronning, og vant etter hvert partiet. Men datamaskinen sier at det hadde vært matt i 4 trekk dersom bonden i stedet var blitt forvandlet til en springer!

Her ville det mest publikumsvennlige – og riktigste trekket – vært å sette inn en springer på g8-feltet!

I partiet mellom Filip og Vetle spilte Filip meget bra i første halvdel av partiet, og hadde en stor fordel i denne stillingen:

17 Sd5! ville vært et flott trekk her …

17 h4? var ikke bra, men fortsatt stod Hvit best (+1,4). Det var først etter 23 trekk at Vetle fikk et lite overtak, som etter hvert ble avgjørende for partiet:

Hva bør Hvit spille her?

Etter 23…Sxg2 i denne skarpe stillingen, sier datamaskinen at Hvit ikke burde ha slått tilbake med 24 Dxg2 (-0,5) på grunn av løperspidderen som kommer på diagonalen. Bedre er å spille 24 Txe6 (+0,4).

Vi ses igjen til fjerde runde mandag 25. april kl 18:00.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.