Noen inntrykk fra Landsturneringen 2017 (II)

Som nevnt i det forrige innlegget, så dukket det opp noen svært så gode spillere i Klasse 5 i Stavanger, helt uten rating. Klassevinneren Kristian Thunestvedt Evjen vant f. eks. alle sine ni partier, og har i følge Aftenposten over 2000 i lynsjakk-rating på internett!

Av fremtidens spillere møtte jeg de to 12-åringene Alexander Skrede (Sandnes) og Julie Sømhovd (Nordstrand), som ble henholdsvis nr 16 og 24. Begge partiene endte remis.

Partiet mot Julie ble spilt i første runde på bord 2, og der hadde jeg virkelig en god mulighet til å klatre opp på toppbordet. Med svarte brikker fikk jeg et solid overtak i midtspillet, og jeg gikk inn i sluttspillet med en klar fordel, og likefargete løpere. I trekk 33 kunne jeg nok ha avgjort det. I denne situasjonen spilte jeg 33…Kf7, og jeg står da fortsatt en bonde over. Men det fins et mye bedre trekk i denne stillingen. Hva ville du ha spilt her?  

I det femte partiet, med svarte brikker mot Kjetil Pedersen, glapp også seieren i bondesluttspillet. Først hadde vi denne stillingen på brettet, der 42…gxf4 og 43 Kxf4 Kf6 ville gitt meg en vunnet stilling rett etter læreboka:

Jeg spilte imidlertid 42…f5+ som også skal holde til vinst. Men så overtok ryggmargsrefleksen min i neste trekk, og den er ikke til å stole på enda når det gjelder bondesluttspill. Så her spilte jeg raskt bort hele fordelen med 43…Kh5?, mens en passering med 43…g4! ville vært korrekt for å vinne partiet:

Til slutt noen flere kommentarer til partiet mot Tom O Stavseth i 7. runde, som jeg tapte. Dette var et parti med mange interessante momenter. Noe som jeg ikke kommenterte i min email-rapport samme dag, var at etter 29 trekk oppstod følgende stilling:

Her spilte jeg det ganske naturlige 30 a3 for å beskytte bonden. Men datamaskinen liker ikke dette noe særlig, og jeg endte opp med å tape partiet etter ytterligere noen svake trekk. Derimot er det et annet trekk i denne stillingen som fortsatt ville gitt like muligheter, og hvor Svart – hvis han hadde vært litt grådig – kunne blitt matt i 3 trekk. Altså – hva er Hvits beste trekk her?

Vel, det får være nok etterpåklokskap fra Landsturneringen 2017. 

God sommer!

  

Én kommentar til “Noen inntrykk fra Landsturneringen 2017 (II)

  1. pronstad

    Viktigst, du lærte en del. Bondesluttspill, er svært viktig å ha som et grunnlag. Når det gjelder siste stilling er Tg1 et svært vanskelig trekk å se hvorfor er så bra hvis man ikke regner dypt. Man må nesten klare å regne stillingen etter at svart har spilt e5 og hvit slår, Man spiller tross alt ikke Tg1 bare i tilfelle svart ikke ser matten… 🙂

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.