En fin uke i Praha.

Undertegnede tilbrakte uka 14.-21. juli 2017 i Praha, hovedstaden i den Tsjekkiske republikk. Utover diverse sightseeing og prøvesmaking av lokale delikatesser var det også tid til deltagelse en hurtigsjakkturnering. Programmet var spilling hver morgen hele uka med start 09.00. Deltagerne ble delt inn i grupper som først spilte kvalifisering og deretter A-finale for beste halvdel. Betenkningstid var enkle 30 min pr. spiller pr. parti uten tillegg eller utsettelse.

 

I min gruppe med 10 spillere var jeg ratingfavoritt med mine 2200 foran en 2100spiller, en på ca 2000 og to rundt 1900. I tillegg til de nevnte 5 spillerne var det 5 spillere fra rundt 1600 til 800 i rating. En av spillerne het Barton. Jeg spurte om han var i familie med Zdenek Barton. Da vi ikke kunne noe felles språk ble familiespørsmålet aldri avklart. Men han gjentok Barton, viftet med pekefingeren og sa Bartonj, Bartonj et par ganger så det er tydeligvis hvordan navnet skal sies på tsjekkisk. Detaljer om spillerne, resultater osv finnes på http://chess-results.com/tnr292545.aspx?art=1&lan=1.

 

Kvalifiseringen gikk greit. Jeg tapte mot 2100-spilleren, spilte remis mot en 2000-spiller og vant resten. Da resultatene fra kvalifiseringen ikke ble tatt med inn i finalen spilte det ingen rolle bare man kom topp 5. Det meste gikk etter rating så det ble de 5 ratingfavorittene som møtes i finalen, en ny runde alle mot alle der alle startet på null.

 

I første runde i finalen møtte jeg en av 1900-spillerne. Han spilte på remis fra første trekk med hvit og byttet tidlig dronninger for å komme inn i et litt dårligere sluttspill. Etter diverse lettere desperate forsøk fra meg for å sprite opp stillingen vant jeg til slutt et langt, langt sluttspill.

 

I andre runde av finalen møtte jeg 2000-spilleren. Her skulle jeg egentlig hatt hvit men pga feil oppsetting av bordkort endte jeg opp med svart uten at noen av oss tenkte særlig over det. Vi spilte remis i kvalikken men denne gang gikk han uten å kunne det inn i en sylskarp variant jeg har spilt i 30 år. Jeg stod dermed til vinst etter ca 12 trekk. Når jeg da oppdaget jeg skulle ha spilt hvit valgte jeg dermed å ignorere denne feilen fra turneringsledelsen. 🙂 Jeg vant til slutt forholdsvis greit.

 

Deretter fulgte hvit mot 2100-spilleren som slo meg i kvalikken. Heldigvis utfordret han meg til lynsjakk etter kvalikkpartiet. Siden jeg vant lynsjakken ca 9-1 var selvtilliten god før finalepartiet til tross for tapet i kvalikken. Det ble et langt jevnt parti der jeg først dristig tok en bonde og deretter sakte greide å nøytralisere hans motspill for så å vinne på kongeangrep.

 

Siste runde med svart mot den lokale Barton med 1900 i rating gikk greit så jeg vant dermed finalen med 4/4! Premien var en t-skjorte og 1000 tsjekkiske kroner (ca 400 norske). En hyggelig uke ble avsluttet med feiring, gratis drikke til alle norske tilstede. Mat måtte inkluderes for at vi skulle klare å bruke alle pengene. Alt i alt en hyggelig uke.

2 kommentarer til “En fin uke i Praha.

  1. Thomas Pronstad

    Høres digg ut. Ser det har vært en hel serie av turneringer som den der med langsjakk også i Praha.

    For øvrig (med mindre det var 2 dommere som observerte partiene mens de pågår, egen rapid-regel):

    A.4.1
    From the initial position, once 10 moves have been completed by each player,
    A.4.1.1
    no change can be made to the clock setting, unless the schedule of the event
    would be adversely affected
    A.4.1.2
    no claim can be made regarding incorrect set-up or orientation of the chessboard.
    In case of incorrect king placement, castling is not allowed. In case of incorrect
    rook placement, castling with this rook is not allowed.

    Svar
  2. Dag Ulvin Innleggsforfatter

    Interessant. Da vet jeg neste gang at protest på farge må legges inn før 10. trekk.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.