Forfatterarkiv: Dag Ulvin

NSFs kongress og Kindredsaken

Lillestrøm sjakklubb (LSK) har nå avklart sitt syn på Kindredsaken. LSK sender to delegater til Norges Sjakkforbunds kongress i Larvik 7.7.2019 (kongressen). Dette er maksimalt antall delegater fra LSK. Delegatene er Audun Kvam og Terje Wahl.

Meninger om Kindredsaken er innhentet fra så mange medlemmer som praktisk mulig med kort frist. Konklusjonen er at klubben er delt i Kindredsaken med en svak overvekt av motstandere av avtalen.

Klubben representeres på kongressen av en delegat som i utgangspunktet er for avtalen med Kindred, og en som er mot. Klubben har imidlertid valgt å stole på delegatenes sunne fornuft. Skulle noe inntreffe før eller under kongressen som gjør at en eller begge delegatene endrer mening kan delegatene stemme deretter. LSKs delegater står dermed fritt i kongressens avstemning i Kindredsaken.

Alle involverte ønskes en god kongress!

NRK – Meningsmåling i Kindredsaken

Jeg er blitt oppringt av NRKsporten som tydeligvis tok opp en meningsmåling blant landets sjakklubber om Kindredsaken. Jeg svarte vi ikke hadde noe klart standpunkt og ikke var sikre på om og hvordan vi ville stemme på kongressen. Når han da gravde videre uttalte jeg på vegne av klubben det trolig blir en nei om vi avgir en stemme og en ja og en nei om vi avgir to stemmer.

Selvfølgelig binder ikke dette klubben på noen måte og er kun til informasjon. Jeg hadde aldri drømt om at en sak i sjakknorge ville bli så stor at riksmedia holder meningsmålinger blant kongressdeltagere.

I den sammenheng bør vi vel også begynne å få tatt en avgjørelse om hvem om noen som går på kongressen og hvordan vi virkelig skal stemme! 🙂

50 millioner i tilbudt sponsing til Norges Sjakkforbund.

Norges Sjakkforbund har mottatt tilbud om 50 millioner kroner i sponsing fra et internasjonalt online gambling selskap, best kjent som Unibet. Som motytelse må Norges Sjakkforbund støtte arbeidet for å oppheve det statlige monopolet på gambling i Norge. Saken kommer opp på Norges Sjakkforbunds årlige kongress under NM i sjakk i Larvik om en måned.

Dette er veldig mye penger for et fattig sjakkforbund men også et vanskelig prinsipielt spørsmål for forbundet. Klubbene oppfordres derfor til å komme med innspill. Sjakkforbundets utredning av saken kan leses her http://www.sjakk.no/2019/06/07/kongresspapirer-nsf-2019/… under linken «Sakspapirer til Kongress NSF Del 2»

Forslaget fra styret i Norge sjakkforbund er at man sier ja til sponsoravtalen. Siden det er sommerferie i sjakklubben får en evt klubbdiskusjon hovedsakling tas her eller på facebooksiden til Lillestrøm Sjakklubb. Spørsmålet er såpass vanskelig at alle innspill fra medlemmer mottas med takk.

En fin uke i Praha.

Undertegnede tilbrakte uka 14.-21. juli 2017 i Praha, hovedstaden i den Tsjekkiske republikk. Utover diverse sightseeing og prøvesmaking av lokale delikatesser var det også tid til deltagelse en hurtigsjakkturnering. Programmet var spilling hver morgen hele uka med start 09.00. Deltagerne ble delt inn i grupper som først spilte kvalifisering og deretter A-finale for beste halvdel. Betenkningstid var enkle 30 min pr. spiller pr. parti uten tillegg eller utsettelse.

 

I min gruppe med 10 spillere var jeg ratingfavoritt med mine 2200 foran en 2100spiller, en på ca 2000 og to rundt 1900. I tillegg til de nevnte 5 spillerne var det 5 spillere fra rundt 1600 til 800 i rating. En av spillerne het Barton. Jeg spurte om han var i familie med Zdenek Barton. Da vi ikke kunne noe felles språk ble familiespørsmålet aldri avklart. Men han gjentok Barton, viftet med pekefingeren og sa Bartonj, Bartonj et par ganger så det er tydeligvis hvordan navnet skal sies på tsjekkisk. Detaljer om spillerne, resultater osv finnes på http://chess-results.com/tnr292545.aspx?art=1&lan=1.

 

Kvalifiseringen gikk greit. Jeg tapte mot 2100-spilleren, spilte remis mot en 2000-spiller og vant resten. Da resultatene fra kvalifiseringen ikke ble tatt med inn i finalen spilte det ingen rolle bare man kom topp 5. Det meste gikk etter rating så det ble de 5 ratingfavorittene som møtes i finalen, en ny runde alle mot alle der alle startet på null.

 

I første runde i finalen møtte jeg en av 1900-spillerne. Han spilte på remis fra første trekk med hvit og byttet tidlig dronninger for å komme inn i et litt dårligere sluttspill. Etter diverse lettere desperate forsøk fra meg for å sprite opp stillingen vant jeg til slutt et langt, langt sluttspill.

 

I andre runde av finalen møtte jeg 2000-spilleren. Her skulle jeg egentlig hatt hvit men pga feil oppsetting av bordkort endte jeg opp med svart uten at noen av oss tenkte særlig over det. Vi spilte remis i kvalikken men denne gang gikk han uten å kunne det inn i en sylskarp variant jeg har spilt i 30 år. Jeg stod dermed til vinst etter ca 12 trekk. Når jeg da oppdaget jeg skulle ha spilt hvit valgte jeg dermed å ignorere denne feilen fra turneringsledelsen. 🙂 Jeg vant til slutt forholdsvis greit.

 

Deretter fulgte hvit mot 2100-spilleren som slo meg i kvalikken. Heldigvis utfordret han meg til lynsjakk etter kvalikkpartiet. Siden jeg vant lynsjakken ca 9-1 var selvtilliten god før finalepartiet til tross for tapet i kvalikken. Det ble et langt jevnt parti der jeg først dristig tok en bonde og deretter sakte greide å nøytralisere hans motspill for så å vinne på kongeangrep.

 

Siste runde med svart mot den lokale Barton med 1900 i rating gikk greit så jeg vant dermed finalen med 4/4! Premien var en t-skjorte og 1000 tsjekkiske kroner (ca 400 norske). En hyggelig uke ble avsluttet med feiring, gratis drikke til alle norske tilstede. Mat måtte inkluderes for at vi skulle klare å bruke alle pengene. Alt i alt en hyggelig uke.