50 millioner i tilbudt sponsing til Norges Sjakkforbund.

Norges Sjakkforbund har mottatt tilbud om 50 millioner kroner i sponsing fra et internasjonalt online gambling selskap, best kjent som Unibet. Som motytelse må Norges Sjakkforbund støtte arbeidet for å oppheve det statlige monopolet på gambling i Norge. Saken kommer opp på Norges Sjakkforbunds årlige kongress under NM i sjakk i Larvik om en måned.

Dette er veldig mye penger for et fattig sjakkforbund men også et vanskelig prinsipielt spørsmål for forbundet. Klubbene oppfordres derfor til å komme med innspill. Sjakkforbundets utredning av saken kan leses her http://www.sjakk.no/2019/06/07/kongresspapirer-nsf-2019/… under linken «Sakspapirer til Kongress NSF Del 2»

Forslaget fra styret i Norge sjakkforbund er at man sier ja til sponsoravtalen. Siden det er sommerferie i sjakklubben får en evt klubbdiskusjon hovedsakling tas her eller på facebooksiden til Lillestrøm Sjakklubb. Spørsmålet er såpass vanskelig at alle innspill fra medlemmer mottas med takk.

7 kommentarer til “50 millioner i tilbudt sponsing til Norges Sjakkforbund.

 1. Ole Jørgen

  Er enig i NSF’s vurderinger. Når spillmonopolet i Norge løftes bør avtalen inneholde en bonusordning (50 mill) som tilfaller NSF 🙂

  Svar
 2. Dag Ulvin Innleggsforfatter

  Jeg støtter også sponsoravtalen under tvil. Lot meg overbevise av styrets grundige vurderinger.

  Svar
 3. Dag Ulvin Innleggsforfatter

  Debatten raser nå på facebook i gruppa «NSF og Kindred-avtalen, diskusjonsforum». Vil man bli medlem der er det bare å be meg på facebook så godtas alle klubbmedlemmer. Tipper evt Thomas P, som er det eneste andre LSKmedlemmet jeg har sett i den facebookgruppa, kan spørres også og at han er like fleksibel.

  Så lang har jeg notert 1 for, 1 såvidt for, 1 såvidt mot i LSK. Vi har vel ikke representant på sjakkforbundets kongress uansett så det spiller liten rolle i praksis.

  Svar
 4. Terje Wahl

  Jeg leste igjennom saksdokumentet fra NSF i dag. Noe av kjernen her er Sjakkforbundets (manglende) forhold til Norges Idrettsforbund, som hindrer at NSF kan få tippemidler. Dette er igjen en konsekvens av ulike syn på konkurranse når det gjelder de yngste utøverne. Akkurat det er vel et spørsmål som vi egentlig ikke har debattert i klubben, men hvis man antar at også vi støtter «full konkurranse» i alle alderstrinn og mellom alle aldersgrupper innen sjakken, så gir denne avtalen mening. Alternativene ville enten vært å sitte helt stille til spillmonopolet oppheves (og få en dårligere/senere avtale), eller å akseptere Idrettsforbundets regler (og miste noen framtidige sjakkstjerner) for å få tippemidler under en ordning som trolig vil falle.

  Det vil imidlertid være viktig at Sjakkforbundet er dyktige forhandlere her, slik at man ikke ender med stort erstatningskrav fra Kindred dersom fremtidige kongresser ønsker at man skal avvikle avtalen eller pålegge begrensninger som kan oppfattes som kontraktsbrudd.

  Svar
 5. Dag Ulvin Innleggsforfatter

  Godt poeng om framtidige kongresser. Jeg kan ikke huske å ha sett det debattert særlig i facebookgruppa.

  Svar
 6. Terje Wahl

  Bergensjakk har samlet en del (tildels meget friske) linker om NSF/Kindred-saken her:

  https://bergensjakk.no/2019/06/14/mer-om-den-mulige-avtalen-med-kindred/

  Et lite paradoks i debatten: Man kan argumentere ut fra at spill-monopolet i Norge uansett kommer til å falle. Men hvis det er så sikkert, da ville vel neppe Kindred ha kommet med dette store tilbudet til NSF nå?

  De siste presiseringene fra Sjakkforbundet i nyhetsbrev 14/6 viser at ledelsen i forbundet virkelig prøver å manøvrere så ryddig de kan, men det er ikke enkelt i et såpass uryddig farvann.

  Jeg skal spille i Landsturneringen i Larvik. Dersom det utkrystalliserer seg et klart standpunkt i vår klubb i denne saken, så kan jeg stille på NSF Kongressen i Larvik 7.juni for å framføre dette standpunktet. I første omgang tror jeg vi skal følge med på hvordan debatten utvikler seg videre.

  Svar
 7. Dag Ulvin Innleggsforfatter

  Terje føler du eller noen annen for å gå på kongressen tror jeg sikkert styret mer enn gjerne utpeker en delegat eller to. Vurdert utifra facebookdebatten virker dette å bli et mareritt av en kongress. Ingen bør tvinges til å utsette seg for noe slikt men har du lyst så gå gjerne. 🙂 Eventuelt kan vi sende en epost til sjakkforbundet med klubbens mening, a la en høringsuttalelse, om vi føler for å gjøre vår stemme hørt. Saken spiller neppe særlig rolle for Lillestrøm sjakklubb uansett. For min del er det praktiske, etiske dilemmaet det mest interessante.

  Unibet betaler utvilsomt pengene til sjakkforbundet for å framskynde og/eller øke sjansen for at spillmonopolet i Norge oppheves. Jeg ser ingen grunn til å tro noe annet. Hvordan sjakkforbundets innsats vil påvirke utfallet ser ikke jeg som særlig viktig men jeg er enig med deg at mange i debatten på facebook ser ut til å være opptatt av det.

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.