Verden rundt i (sjakk)året som gikk

Året startet med Åpent NM i hurtigsjakk i Sandefjord første helgen i januar, der det ble premie til vår egen Anders S. Jensen i B-klassen. I C-klassen klarte jeg (Terje W) å innlede andre dag med et ulovlig trekk allerede i andre trekk – og dermed tapt parti!

Magnus Carlsen er verdensmester, og skal forsvare tittelen sin høsten 2018 i London. 2017 var derfor året da verdens sjakkspillere hadde sjansen til å kvalifisere seg for kandidatturneringen 2018, som skal spilles i Berlin våren 2018. I prinsippet kunne det ha blitt en norsk utfordrer, siden Jon Ludvig Hammer var med i serien av FIDE Grand Prix turneringer, og Aryan Tari stilte i FIDE World Cup. Slik gikk det imidlertid ikke, og de som stiller i Berlin for å kjempe om retten til å møte Magnus Carlsen, er:

  • Levon Aronian og Ding Liren (fra World Cup)
  • Shakriar Mamedyarov og Alexander Grischuk (fra Grand Prix)
  • Fabiano Caruana og Wesley So (på rating)
  • Sergey Karjakin (som tapte forrige VM-match)
  • Vladimir Kramnik (valgt av arrangøren)

Blant kandidatene er det altså bare en tidligere verdensmester (Kramnik, som i sin tid beseiret Garry Kasparov).

Landsturneringen 2017 ble spilt i Stavanger i juli, og der tok Jon Ludvig Hammer en ny NM-tittel. Jeg ble nr 27 av 84 deltakere i Klasse 5. Ikke helt fornøyd, men spennende og interessant var det.

I november fikk Norge enda en verdensmester. Aryan Tari klarte å holde plassen på toppbordet gjennom andre halvdel av junior-VM-turneringen, og endte opp med den klart høyeste kvaliteten blant de som endte på samme poengsum.

I desember var det datamaskinene som stjal showet. Houdini slo Komodo i VM-finalen for dataprogrammer (TCEC), mens en ubeseiret Stockfish ikke kom til finalen. Men enda mer oppmerksomhet var det rundt en annen sjakkbegivenhet i cyberspace: Det nevrale nettet AlphaZero brukte nemlig bare 4 timer på å utvikle seg fra kun å kjenne sjakkreglene, til å bli verdens sterkeste spiller! Metoden var å lære ved å spille veldig mange partier mot seg selv, på Googles digre park av Tensor Processing Units (TPU) datamaskiner. Ferdig opptrent knuste så AlphaZero (som nå spilte på bare en TPU) den vanligvis så sterke Stockfish i en match på hundre partier. AlphaZero tapte der ikke et eneste parti!

Det er litt morsomt at underveis i egentreningen, så «oppdaget» AlphaZero en rekke klassiske åpninger, som Caro-Kann, Fransk, Ruy Lopez, og diverse sicilianske varianter. Noen åpninger ble den først veldig ivrig på, men forkastet etter hvert. Fra Hvit side ser det ut til at AlphaZero endte med å foretrekke Engelsk åpning og Dronninggambit. Og hvis jeg skal tro på tallene, så bør jeg vel nå slutte å spille Kongeindisk forsvar …

Her er den vitenskapelige publikasjonen om AlphaZero:

https://arxiv.org/pdf/1712.01815.pdf

Her er den mer populære framstillingen i Teknisk Ukeblad:

https://www.tu.no/artikler/slik-fungerer-den-kunstige-intelligensen-som-sjokkerte-sjakkverden/413962

Og her er sjakkfaglige kommentarer på Chessbase:

https://en.chessbase.com/post/alpha-zero-comparing-orang-utans-and-apples

Ja, det kom nesten litt i bakgrunnen at Magnus Carlsen i desember vant Grand Chess Tour 2017 sammenlagt, etter seier med svarte brikker mot Levon Aronian i siste runde i London Chess Classic.

Men året er ikke helt over enda. Denne helgen spilles europamesterskapet i lynsjakk og hurtigsjakk i Polen. Aryan Tari er norsk deltaker.

Dessuten spilles altså Oslomesterskapet i lynsjakk på søndag, der både Audun Kvam, Thomas Pronstad og Anders S Jensen er påmeldt fra Lillestrøm:

http://tournamentservice.com/invitation.aspx?TID=Stjernensjackpotlyn72017-SjakklubbenStjernen

Og i romjulen spilles verdensmesterskapet i hurtigsjakk og lynsjakk i Saudi Arabia. Det er vel grunn til å tro at både Magnus Carlsen og Johan Sebastian Christiansen dukker opp der.

God jul!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.