Med Alekhin mot overmakten

Aleksandr Alekhin var den fjerde verdensmesteren i sjakk. Åpningen 1 e4 Sf6 kalles «Alekhins forsvar», og er en invitt til Hvit om å storme videre med bonden til e5 for å jage bort den svarte hesten.

De typiske åpningstrekkene i Alekhins åpning er:

1 e4 Sf6   2 e5 Sd5   3 d4 d6   4 c4 Sb6

Deretter vil Hvit gjerne spille ut hesten, hvorpå Svart slår med 5…dxe5. Eller Hvit kjører på med 5 f4 («firebondeangrepet»). Da skal Svart spille 5…g6, for senere å spille …Lg7, …0-0 og …Le6.

Bobby Fischer benyttet seg av Alekhins forsvar i to av svart-partiene mot Boris Spasskij i den sagnsomsuste VM-matchen på Island i 1972, med en vinst og en remis som resultat.

Det mest berømte partiet med Alekhins forsvar i nyere tid fant sted i Linares i 2008, da 17 år gamle Magnus Carlsen med svarte brikker feide superstjernen Veselin Topalov av brettet.

Mot Anders Kildal i første runde av klubbens vårturnering klarte jeg å lure til meg et halvpoeng med Alekhins forsvar. Og i fjerde runde kom en mulighet til å spille Alekhins mot en enda bedre spiller.

Audun Kvam, med FIDE-rating på 2000, åpnet som forventet med kongebonden, og kjørte deretter på med firebondeangrepet. Jeg fulgte oppskriften, improviserte litt, og etter Hvits 16. trekk hadde vi følgende stilling på brettet:

Her ville stillingen (i følge Stockfish) vært helt jevn dersom jeg hadde spilt det offensive trekket 16…b5! Mitt noe mer forsiktige valg 16…b6 var ikke like bra. Men det skulle komme flere sjanser …

Hvit fikk etter hvert to bønder langt fram i sentrum, men fikk trøbbel med å komme videre. Et angrep med dronningen på kanten, kjørte seg fast. Og så sent som i trekk 27 sier Stockfish at det er helt likt i partiet – dersom jeg her hadde spilt et av de offensive trekkene 27…Da4 eller 27…b5.

Jeg spilte imidlertid det noe svakere 27…Db7 (+0,5). Audun fant etter hvert en ny angrepsplan, og den svarte stillingen kollapset fullstendig til slutt. Det ble favorittseier altså, men Alekhins forsvar var til veldig god nytte i dette partiet!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.