Fortsatt jevnt i teten

Femte runde i høstens klubbmesterskap ble spilt mandag, og brakte ingen avklaring i tetkampen. Oppgjøret Pronstad – Rekkedal på toppbordet endte med remis etter 29 trekk. Hvit hadde lenge et overtak, men det forsvant i etter tyve trekk, i denne kompliserte stillingen:

Datamaskinen anbefaler 21 Tdc1 (+0,5) mens Thomas spilte 21 Lg5 (-0,2).

Etter fem runder leder Fredrik med 4,0 poeng, foran kvartetten Dag, Thomas, Audun og Åge som alle har 3,5 poeng. Åge ligger i øyeblikket an til en stor framgang på FIDE-ratingen.

 http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromklubbmesterskap2018-LillestromSjakklubb

Terje W fulgte opp tradisjonen fra Landsturneringen med nok et tvilsomt offer, denne gang med svarte brikker i et skandinavisk parti mot Arnulf:

Stockfish er ikke imponert (+1). Arnulf tok løperen, men kom under et visst press, og brukte mye tid. Vi spoler fram til trekk 16, med Svart i trekket.

Oppgave: Hvem står best her, og hva er det beste trekket for Svart?

Terje valgte feil i dette trekket. Arnulf spilte deretter godt i midtspillet og fikk etter hvert et stort overtak. Men med bare ett minutt igjen på klokka gjorde han først en liten feil, og så dessverre en stor feil som tapte partiet.  

*** TILLEGG ***

Her er den stillingen fra partiet Pronstad – Rekkedal som Thomas kommenterer lenger ned i kommentarfeltet. Det er Hvit i trekket: 

6 kommentarer til “Fortsatt jevnt i teten

 1. Åge Ringstad

  Har meldt meg på Konnerud Høstlyn NGP 2018 til helgen. 15 runder 3+2. Ledig plass i bilen hvis noen vil sitte på. Siden du slo meg i hurtig sist helg på Ski må du evt. sitte i baksetet Terje😂😂

  Åge

  Svar
  1. Terje Wahl

   He-he, lykke til i lynsjakk på Konnerud, Åge. Jeg holder meg langt unna denne gangen, for ikke å stjele ratingpoeng fra klubbkamerater.

   Svar
 2. Thomas Pronstad

  Sånn jeg ser det røyk fordelen på trekket 17. b4?. Jeg hadde oversett a5/avskrevet det for fort. Trodde jeg bare plukket opp de løse bøndene, men det er veldig farlig å ta på b5 etter den forserte sekvensen.

  Et mye bedre tematisk trekk er Sd3 med kontroll over c5, meget svak bonde i c-linja, død løper på b7 og så bytte fokus med Te1, f3 og e4 bruddet mens sort er ukoordinert.

  Min SF9 gir +1.8 etter en del regning, mot +0.4 etter b4. Problemet med b4 utover at StockFish ikke liker det er at når det ikke vinner bønder eller åpner b/c-linja, er at jeg åpner opp a-linja, tillater press mot a2, samt at c4 blir svakt på sikt.

  Svar
  1. Terje Wahl Innleggsforfatter

   Takk for lærerik analyse, jeg har lagt inn den stillingen nederst i artikkelen. Det virker litt rart å skulle flytte springeren fra det fine feltet e5, men sånn er det.

   For øvrig er det «enkle» trekket 17 Sb1 mer nyansert enn jeg trodde …

   Svar
   1. Thomas Pronstad

    Bare hyggelig å dele tankene Terje.

    Man må nesten vurdere brikker basert på hva de oppnår der de er. I tilfellet av springeren på e5 er det en brikke jeg vil kalle «optisk estetisk fin». Ser vi litt nærmere på hva den faktisk gjør er vurderingen en annen. den truer ingen felter som ikke er godt dekket (nærmeste er evt. en ide om at c6 skal kunne brukes til noe). e5 utposten er ikke stabil som det kalles. Svart kan manøvrere litt og tvinge den vekk med f6 om ønsket. Fra d3 kontrollerer springeren det viktige sorte feltet c5, står ikke i veien for løperen og e4 vil med tiden direkte true e5.

    Svar
  2. påkrevet

   Ellers kunne du kanskje ha klasket inn på c7 før du plukker opp springeren på b1, den går ingen steder…den halte gampen 🙂

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.