En spennende sisterunde

Det ble en dramatisk avslutning på klubbmesterskapet. Audun Kvam (2020), som hadde en ganske klar ledelse før siste runde, satte i gang med en tidlig bondestorm med svarte brikker mot Anders Jensen (1620) sin solide London-stilling:

Anders sto i mot stormangrepet, og kontret inn seieren før det var gått 30 trekk. Dermed stod både Anders og Audun med 6,0 poeng.

Bakfra jaget så Thomas Pronstad (1931) og vårsesongens mester Fredrik Rekkedal (1850). Nok en gang klarte Fredrik med hvite brikker å vinne dette innbyrdes oppgjøret, i et kort – men meget publikumsvennlig – parti. Sett fra tribunen (nabobordet) så det hårreisende ut at Svart allerede i trekk 8 tilbød sin springer  med 8…Sc6, men Stockfish sier at dette var et helt riktig valg, og vurderer denne stillingen som fordelaktig for Svart ( -0,3).  

Thomas fortsatte angrepet, og med en offiser mindre på brettet, ga han så tårn for løper i trekk 14: 

Dette kvalitetsofferet var også det beste trekket i stillingen, men nå hadde fordelen driftet over til Hvit (+0,4). Og deretter fulgte et uheldig trekk fra Thomas, som måte gi opp få trekk senere.

Dermed fikk vi tre spillere på 6,0 poeng, med Fredrik øverst på kvalitet. Gratulasjoner til Fredrik!

Her er slutt-tabellen: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromklubbmesterskap2018-LillestromSjakklubb

I rating-klassen under 1500 ble det et avgjørende oppgjør om førsteplassen mellom Terje Wahl (1285) og Åge Ringstad (1441). Åge måtte vinne med svarte brikker for å gå til topps sammenlagt. Partiet startet pent og pyntelig – Hvit stilte opp brikkene for et Kongeindisk angrep, mens Svart stilte opp for Dronningindisk forsvar:

Partiet utviklet seg temmelig originalt, med lang rokade og tripling av Svarts tunge offiserer på h-linjen. Men Hvit hadde et forsvarstrekk, og her er fortsatt stillingen helt jevn …

Det er ikke ofte man ser at Svart nekter å gi løper for tårn, men her var Åge avhengig av å beholde både løper og dronning på brettet for å kunne håpe på en matt nede i hjørnet – og Terje W var nede på bare 3 minutter på klokka … 

Åge gikk for gull, men alt snudde da Hvit i denne stillingen kunne starte et matt-angrep med 59 De3+!! Og dermed vant Terje W klassen under 1500. 

For øvrig fra høstens klubbmesterskap: 

 • Ole Jørgen hadde høyeste ratingprestasjon (2187) og var eneste spiller som vant alle sine (3) partier. 
 • Ubeseiret: Dag (4), Ole Jørgen (3), Kyrre (3), Max (1).
 • Både Tristan Bjørkli og Tom Dalbak kommer til å få offisiell FIDE-rating i langsjakk ved neste månedsskifte. 

5 kommentarer til “En spennende sisterunde

 1. Anders S. Jensen

  Stort tillykke til Fredrik og Terje. Sterkt å forsvare klubbmesterskabet. Spenende å se fortsettelsen på Terjes fremgang. Selv er jeg meget stolt av de 2 siste runder (seier mot Fredrik og Audun !). Dog litt malurt i begeret å bli «veiet lettest» opp mot 2 spillere, som jeg har vunnet over og som har med et gratis 1/2 poeng i sammendraget for å komme på 6 poeng. Men regler er regler. Respekt for det 👍
  Men kanskje vi bør revurdere ?

  Svar
 2. P.H.Nielsen

  Jeg vil gerne lykønske min landsmand Anders med en vidunderlig stor turnering. Dine partier gav mig stor fornøjelse og lavede et stort grin i mit ansigt hver mandag. Jeg ser frem til fortsættelsen!

  Svar
  1. Anders S. Jensen

   Tak P.H. Jeg antager at selv om du opdager en masse teoretiske nyheter, ikke forteller det videre til Magnus !! Følg med for mere spenning………

   Svar
 3. Fredrik

  Takk Anders, neste gang er det du som har marginene på din side. Meget imponerende turnering, i mine øyne er du utvilsomt den moralske vinner. At det ble spennende helt til slutt er en bonus som vi kan glede oss over uansett utfall.

  Vedrørende turneringsformatet, er det min oppfatning at dagens system er det beste. En modifisering kan innebære at det ikke deles ut halve poeng de to siste rundene. Det viktigste er at dagens system er fleksibelt og motiverer til deltagelse de mandager det passer for den enkelte.

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.