Audun rykker ifra

Det var action og dramatikk på topp-bordene i åttende runde av klubbmesterskapet. Vi tar et blikk på noen av høydepunktene …

Thomas (med svarte brikker) hadde kjempet seg fram til en noe bedre stilling (-0,8) mot Audun da partiet plutselig snudde. I denne situasjonen har Svart nettopp satt opp en dobbelttrussel mot Hvits tårn på b1. Men Hvit slår til først med 27 Txb8 etterfulgt av avdekkeren 28 e6! og vips sier Stockfish +6. 

På det andre bordet var det «vill vest». Fredrik (med hvite brikker) stormet fram mot Anders Jensen, og var oppe i  en fordel på +5 rundt trekk 20. Og så snudde det plutselig, da Anders i denne stillingen fant det avgjørende trekket 25…Sxd4!

Datamaskinen sier plutselig -8 (ser du matt-trusselen?). Anders mistet deretter aldri sin store fordel, selv om Fredrik kjempet både tappert og oppfinnsomt mot både klokka og overmakten. Og til slutt var tiden ute. Dermed leder nå Audun med et helt poeng på kvartetten Fredrik, Thomas, Zdenek og Anders.  

Lenger nede på brettene tok Terje W sin tredje strake svart-seier med Skandinavisk åpning (!), denne gang i et langt parti mot Tom Dalbak. I denne stillingen var fristelsen stor til å ofre en offiser på h3, men jeg klarte ikke å regne langt nok, og feiget ut med å slå d-bonden i stedet:

Min datamaskin anbefaler faktisk et tårnoffer der (-2,0) mens det derimot blir helt feil (+1,8) å ofre springeren. Og mitt trekk 21…Sxd3 verdsettes bare til -0,1.

Hvit var nær ved å holde tårnsluttspillet med en bonde mindre. Avgjørelsen kom da det svarte tårnet ble manøvrert fra a1 via f1 til f4, etter at f4-feltet var blitt sikret av to bønder:

Siste runde i klubbmesterskapet spilles mandag 3. desember.   

Vi kan også ta med at i det fartsfylte oppgjøret mellom Zdenek Barton og Åge Ringstad, hadde Åge en evigsjakk innen rekkevidde få trekk før slutt:

Muligheten til å sjakke på feltet f1, renske bort bonden på g2 og kanskje vinne partiet, fristet imidlertid for mye Men så gikk det helt galt i stedet.

7 kommentarer til “Audun rykker ifra

 1. Terje Wahl

  En rask gjennomgang av resultatlisten før siste runde i klubbmesterskapet, gir følgende taktiske muligheter og finurligheter:
  – Audun (6,0) leder med et helt poeng, og vil derfor vinne dersom han ikke spiller siste runde (fordi han da vil få ytterligere et halvpoeng). Oppmøte er på egen risiko …
  – Anders (5,0) har spilt samtlige runder så langt, og har derfor en betydelig «risiko» for å få WO i siste runde – noe som i så fall vil gi ytterligere et helpoeng og en meget god plassering …

  I rating-gruppen under 1500 står kampen nå bare mellom Terje Wahl (4,5) og Åge Ringstad (4,0). Åge har bedre kvalitet og har vunnet innbyrdes oppgjør, og kan dermed gå forbi i siste runde selv om Terje W ikke skulle dukke opp …

  Til slutt – er det noen med 100 % score? Ja, så langt har både Ole Jørgen (3/3) og Kyrre (2/2) vunnet alle partier de har spilt. Vil de klare å holde perfekt score ut hele turneringen? Følg med i når niende og siste runde spilles 3. desember …

  Svar
 2. Thomas

  At Anders får WO er ekstremt lite sannsynlig. At han ikke kommer fører til et halvpoeng. Vil forøvrig bli skuffet om folk faktisk prioriterer å komme et lite hakk høyere på en klubbturnering sin resultatliste enn å spille sjakk når de har muligheten. Skjer det blir det null WO neste år!

  Svar
 3. Audun

  Interessante perspektiver. Her er ett til:
  Audun spiller siste runde fordi han tenker tanker som: hva er en verdig vinner? o.l. (Har jo tross alt ikke møtt Dag i høst).
  Anders spiller hvis han ikke er syk. Han ligger tross alt på 2. Plass i tidenes(?) sterkeste høstmesterskap.
  I siste runde møtes sannsynligvis Anders og Audun, der Anders har hvit. Han er jo ellers i knallform (lenge god stilling mot Dag, seier mot Fredrik, bukket et tårn i vunnet stilling mot Åge – har skåret mindre enn stillingene skulle tilsi) og har i prinsippet gode muligheter mot meg, til tross for ratingforskjellen (Jeg stod til tap mot Zdenek i vårt første parti, og stod dårlig mot Thomas sist vi møttes – skåret bedre enn stillingene skulle tilsi).
  Med seier der kan Anders godt bli klubbmester, mens undertegnede kan slå seg på brystet som verdig vinner hvis jeg ikke taper. Synes (i år – mulig jeg tenker annerledes neste år) at det er viktig å spille siste partiet for min egen del.
  Og – misforstå meg ikke: Hvis alt går veien for Anders, dvs Thomas og Fredrik møtes og spiller remis, og Anders slår Audun, vil Anders være en verdig vinner (regner med at innbyrdes teller før kvalitet) og det vil jeg synes er kult/gøy/spenstig.
  Dette blir nesten like spennende som VM-matchens innspurt!

  Svar
  1. Thomas Pronstad

   I mine øyne er Audun en verdig vinner siden han klarte å slå Thomas :P… hehe. Kvaliteten til Anders er forøvrig ikke god nok til å vinne hvis han slår deg. Tror faktisk du har vunnet så lenge ikke du taper og jeg vinner 🙂 Men mulig jeg tar feil.

   Svar
 4. Terje Wahl

  VM-matchen nærmer seg sin avslutning, så derfor en lynrask gjettekonkurranse her:

  Hvordan kommer Magnus Carlsen til å åpne i de to siste langsjakk-partiene?

  Kanskje vi vil få se London-åpning med hvite brikker, og deretter Skandinavisk med svart …?

  Svar
  1. Audun

   Tipper de fortsetter med de siste suksess-åpninger:
   Parti 11: 1. C4
   Parti 12: 1. E4 C5
   Men med avgjørelse i dagens parti 11, kan det godt hende part 12 får en annen åpning.

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.