London Calling

Klubbens vårturnering er i gang, og på de tre elektroniske toppbordene var vi plutselig tilbake til 1800-tallet, med en kongegambit og to London-åpninger. 

London-systemet –  der hvit etter fire trekk har spilt d4, Lf4, Sf3 og e3 – fikk sitt navn etter en stor turnering i London i 1922, der bl a Rubinstein brukte åpningen. Den senere verdensmester Capablanca spilte imidlertid London-åpning allerede i 1911, og det finnes en rekke kjente London-partier fra 1880-tallet med henholdsvis britiske Joseph Blackburne og irsk/amerikanske James Mason bak de hvite brikkene. Det eldste kjente London-partiet ble passende nok spilt i London i 1834, mellom Labourdonnais og McDonnel.

Både London-åpningen og kongegambiten ble etter hvert danket ut av dronninggambit, italiensk, spansk, siciliansk, katalansk og engelsk når det gjaldt valg av åpning på toppnivå. Men i 2005 kom den norske sjakkforfatteren Sverre Johnsen med boken «Win with the London System». Og London-systemet fikk så sitt store comeback da Magnus Carlsen brukte det som sitt hovedvåpen i VM i lynsjakk og hurtigsjakk for noen år siden. Etter dette har det kommet en rekke lærebøker og CDer og nettkurs om London-systemet.

Men det må som kjent spilles mer enn fire trekk i sjakk, og hva skjedde videre i de to London-partiene mandag? Vel, mot storfavoritt Thomas Pronstad valgte Terje Wahl den meget solide varianten med bonden til c3:

Max Teian valgte derimot i sitt oppgjør mot Rolf Breiven det mer offensive c4, som i dette partiet ga en glidende overgang til en avslått dronninggambit:

I London-partier er det vanlig at Hvit venter lenge med å avgjøre hvilken vei han skal rokere. Og i partiet Wahl – Pronstad ble det rene nervekrigen hvem som skulle rokere først, mens det ble lagt skumle angrepsplaner. Feilen kom i trekk 17 med det aggressive trekket 17 g4?. Løperen på c2 er udekket, og Thomas rasket med seg en bonde med 17…Lxd4! Med sikringstrekket 17 De3 ville stillingen fortsatt ha vært ok for Hvit:

Max fikk inn en fin taktikk i trekk 10 på sitt bord. Her er det den svarte løperen på d6 som er udekket:

Og kongegambiten? Jo, der vant Hvit (Zdenek). Og så får vi se om Magnus Carlsen snart revitaliserer den åpningen også …

De tre partiene ligger for gjennomsyn noen dager framover her: https://lillestromsjakk.no/dgtlive/lsk-var2019/

4 kommentarer til “London Calling

 1. Joe Strummer.

  Flott rundeoppsummering med historisk swung! London er by som aldri sover, synd man ikke kan si det samme om sjakkåpningen.

  Svar
  1. Terje Wahl

   He-he, mange takk, Mr. Strummer. Og når det gjelder spørsmålet om riktig tidspunkt for kort eller lang rokade i London, så ble jo dette diskutert utførlig av The Clash allerede i 1982: «Should I Stay or Should I Go».

   Svar
   1. Fredrik

    Om jeg ikke husker helt feil så er teksten slik» if I go short there will be trouble,but if I go long there will be double». Forøvrig moro at andre enn klubbmedlemmer bidrar til diskusjonen, velkommen skal dere være!

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.