Noen glimt fra siste runde

Det ble altså satt ny klubbrekord i siste runde av årets klubbmesterskap: Partiet mellom Åge Ringstad og Terje Wahl varte nemlig i 107 trekk før Åge kunne innkassere helpoenget. Det kan også nevnes i denne sammenheng at:

 • Disse spillerne har også tidligere vært involvert i noen av klubbens lengste partier.
 • Åge startet med det noe originale bondetrekket 1 h3, og Terje var så fokusert på sentrum, at han ikke registrerte at kantbonden var flyttet …
 • Åge hadde fortsatt en time igjen på klokka da partiet var ferdig.

Et viktig og lærerikt punkt i partiet kom i denne stillingen, der Svarts løper har åpne diagonaler, mens Hvits løper står og stanger i sine egne bønder:

Stockfish vil helst lage en fribonde her …

Svart burde her ha spilt 24…cxb5! (-1,2). I stedet ble det spilt 24…Dxb5? (+0,5) og Hvit overtok initiativet i partiet, med en langvarig jakt på den etterhengende svarte c-bonden.

*** Det neste avsnittet er korrigert etter at det først inneholdt et feil diagram ***

Vi tar også med en stilling fra partiet mellom Fredrik Rekkedal og Ivar Chavannes på toppbordet, hvor Ivar sikret seg andreplassen i turneringen etter seier med svarte brikker, i et meget fartsfylt parti. I denne stillingen valgte Ivar – helt korrekt – å spille 18…Dh3 og står allerede noe bedre (-0,5):

Skarpt spill på toppbordet, og her gjør Svart et riktig valg i en kritisk situasjon.

Dersom dronningen hadde gått til feltet h5, så ville Hvit hatt en klar fordel.

*** Slutt på korrigert avsnitt ***

Til slutt i dag, en meget interessant stilling fra partiet mellom Thomas Pronstad og Kenneth Rønningen. Kenneth (svarte brikker) presset kraftig i midtspillet, og i denne situasjonen sier Stockfish at 36…Sxe3! ville vært et veldig sterkt trekk (-4). I stedet ble det umiddelbart et dronningbytte på feltet d4. Det var fortsatt en liten fordel (-0,9) for Svart, men den forsvant i sluttspillet.

Hmmm, er det så opplagt at det riktige trekket her er å slå løperen?

2 kommentarer til “Noen glimt fra siste runde

 1. Fredrik

  Diagramstillingen er nok ikke helt korrekt, da dama stod på h3, ikke på h5, noe som innebærer at jeg ikke kunne spille f6 fordi tårnet ville vært overbelastet. Ivar var for sterk, men det kommer flere sjanser, for oss alle, sjakken er fin sånn 😃

  Svar
  1. Terje Wahl

   Aaah, da stod jo Svart allerede best der (-0,5). Beklager feil gjennomspilling/publisering av partiet. Og da forsvant mitt elegante poeng, nemlig at alle de tre som tapte, stod best i partiet sitt midtveis.
   Takk for at du oppdaget feilen.
   Jeg legger ut en ny korrigert versjon.

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.