Andrelagets heroiske kamp mot overmakten

Bortekampen mot SK Sorte Bønder ble spilt i de ærverdige lokalene hos Oslo Schakselskap. Det viste seg at hjemmelaget hadde toppet laget sitt, med to spillere med rating litt over 2000, samt to uratede spillere som begge vant sine kamper i første runde.

Men både Lars og Åge ga favorittene god motstand på de øverste bordene, og begge disse partiene gikk til over 40 trekk. I partiet mot Martin Østtveit (2055) på toppbordet hadde faktisk Lars Brodal (hvite brikker) en meget god stilling etter 21 trekk:

Fint spill av Lars fram til hit.

Det riktige her hadde vært 22 c5 (+1,0). Men i stedet tilbød Lars dronningbytte på d6, flyttet deretter fram feil bonde, og et par trekk senere hadde Svart overtatt initiativet:

Østtveit tar over kontrollen på førstebordet.

På bord to møtte Åge Ringstad den høyest ratede spilleren, Lars Gunnesdal (2091). Vår mann var litt bakpå i åpningen, men spilte flott inn i midtspillet. Stockfish sier at det var en helt lik stilling etter 34 trekk:

Svart kan holde dette. Stockfish sier i hvert fall 0,0.

Men i stedet for å flytte kongen rolig til siden, så ble Åge for ivrig med 35…Lxe4? (+1,7) og deretter var det motbakke.

Det lå egentlig an til å bli et ganske stort tap i lagkampen, for Kenneth (hvite brikker) var i trøbbel på tredjebordet mot hjemmelagets Geir Gjermstad. Men plutselig kom budskapet om at Lillestrøm-spilleren hadde vunnet! Og slik ble det partiet plutselig avgjort til Lillestrøms fordel:

Hvit trekker og vinner – og det var akkurat det Kenneth gjorde.

Partiet Kolstad – Wahl på fjerdebordet ble remis ved trekkgjentakelse i denne stillingen:

Men før dronningbyttet var det jeg som hadde initiativet, og vi mistet kanskje et halvpoeng da jeg i denne fine stillingen slo springeren på d4 i stedet for å jage den vekk med bonden:

Stockfish sier at det ville vært mye smartere (-1,4) å gå fram med bonden her enn å slå hesten.

Vel, dermed ble det altså seier 2,5 – 1,5 til hjemmelaget. Men vi var enige om at det hadde vært en fin tur …

2 kommentarer til “Andrelagets heroiske kamp mot overmakten

  1. Dag Ulvin

    Flott inssats av alle fire selv om det ble et knapt tap til slutt. Kenneths kontring er kjempefin. Alle trekk taper bortsett fra ett trekk, som vinner. Skarpt sett!

    Kenneths motstander Geir Gjermstad vant i (ca) 1981 Junior B i NM i sjakk foran LSKs dengang sterkeste spiller Reinert RInvold (tatt på husken uten sjekk men unntatt årstallet er jeg ganske sikker på at jeg husker dette riktig). På tide med revansje for klubben. 🙂

    Svar
    1. Terje Wahl

      Takk, det var nesten helt riktig. Kenneths motstander Geir Gjermstad vant Junior-B klassen (66 deltakere) i NM 1983 i Trondheim. (Kilde: Ø Brekke: «Norsk Sjakktrekk 1914-2014»)

      Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.