Magnus spiller Alekhine’s åpning igjen

I dagens første oppgjør mellom Fabiano Caruana og Magnus Carlsen i nett-turneringen «Magnus Carlsen Invitational» valgte nordmannen å satse på Alekhines forsvar. Caruana kjørte på med fire-bonde-angrepet, og dermed fikk spillerne opp en stilling som jeg har hatt med svarte brikker mot mange av e4-spillerne i klubben vår:

Audun, Zdenek, eller Ole Jørgen mot Terje W? Nei – denne gangen er det Caruana mot Carlsen …

Når Svart etter hvert får spilt løperen til feltet e6, så henger tilsynelatende Hvits c-bonde. Da pleier dere alle å dekke c-bonden med å spille 8 b3. Dette er imidlertid ikke nødvendig, fordi Hvit fortsatt har muligheten til å sjakke på a4 med dronningen. Så Caruana spilte i stedet ut den andre hesten i trekk 8:

Hmm, tror ikke vi har sett dette trekket i klubben? Men det er nok et godt trekk.

(I den stillingen er det faktisk 8 Tc1! (+0,9) som er det foretrukne trekket hos Lichess-Stockfish)

Vel, etter å ha rokert, valgte så Carlsen å slå med 9…dxe5. Men såvidt jeg husker, så sier min Alekhine-lærebok at Svart mot firebonde-angrepet skal «forsøke å spille …c5 hvis dette er mulig».

9…c5 skal være et noe bedre trekk enn å slå på e5 her.

Og sluttresultatet? Caruana ga opp etter 32 trekk. En knusende Alekhine-seier til Magnus, til tross for at han ikke spilte slik jeg og læreboka og Chess24-datamaskinen ville ha gjort i det niende trekket.

Og det var dagens dose med teori og praksis …

Du finner hele partiet her: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/magnus-carlsen-invitational-2020/5/1/1

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.