Hengeparti og miniatyr

Det var to meget travle mandagskvelder med runde 5 og 6 i høstens store lille langsjakkturnering på Lillestrøm. I femte runde måtte stormester Johan-Sebastian Christiansen avgi sitt første halvpoeng i turneringen. Bak de hvite brikkene satt Ivar Chavannes, og han spilte et virkelig flott d4-parti, som måtte avbrytes da klokka nådde stengetid i Skedsmohallen. Hengepartiet ble fullført kl 17 mandagen etter, og spenningen var stor da konvolutten med det hemmelige trekket ble åpnet.

Det var bare ett godt trekk for Svart i denne stillingen. Og da konvolutten ble åpnet en uke senere, så viste det seg at JSC hadde gjort akkurat dette trekket.

Ivar røpet for øvrig i debriefen at han har spilt mot stormestere i England, men at det begynner å bli noen år siden. Vi gratulerer med et flott remis-parti!

I runde 6 gikk det raskere unna på toppbordet. JSC hadde nok en gang svarte brikker, og valgte å møte Ole Jørgen Aannestads spanske åpning med det aggressive Schliemann-forsvaret (3…f5). Partiet fikk en rask slutt da den hvite dronningen i trekk 14 spiste en forgiftet bonde på b7, og vips så lukket fellen seg:

Svart «lukker døra» med løperen, og den hvite dronningen er fortapt.
God stemning på toppbordet, selv om bonden var forgiftet. (Foto: Zdenek Barton)

På bord 2 var det et meget fartsfylt parti, der Audun la i vei med en hjemmesnekret Fischer/Sozin/Engelsk angrepsvariant mot Ivars Najdorf-sicilianske forsvar. Og datamaskinen er helt enig i at det var riktig av Audun å ofre løperen sin på e6-bonden her:

11 Lxe6! er helt korrekt her (+1) i følge Stockfish.

Det var ikke akkurat «sac-sac-mate», men offeret var korrekt, og Audun førte partiet fram til seier, og holder nå andreplassen på tabellen bak JSC.

I mellomtiden – i en galakse langt, langt borte, med sylskarpe stillinger og ikke like presise trekk – så utkjempet Terje Wahl og Åge Ringstad en kamp der Stockfish-pilen svingte fortvilet fram og tilbake. Vi går inn i partiet på et tidspunkt da Åge (svarte brikker) har fått opp en kjempestilling (-6), men ikke ser at 36…Lxg2! er vinnertrekket:

36…Lxg2! ville vunnet for Svart her, selv om det ser farlig ut med sjakk på feltet g7.

Med Åges forsiktige (men feilaktige) 36…Kg8? gikk initiativet over til Terje, som plutselig hadde +3 etter tårnbytte på g7. Og det er pinlig å si det, men da jeg vurderte det neste trekket, så glemte jeg at den hvite bonden kunne bli dronning med sjakk matt to trekk senere. I mitt hode ville bonden fortsatt stå på g7 etter sjakk på f8, mens konge og dronning fortsatte å bevege seg rundt bonden:

39 Df6! ville vært +8 her. Med 39 Dxe4? falt pilen til +0,7.

God underholdning, om ikke god sjakk. Og så kom dagens siste bukk:

Hvit har fortsatt +3, og 40 De7+ ville vært et både trygt og godt trekk her ….

I stedet fulgte her 40 Df3?? med påfølgende bytte av dronninger og løpere. Og vips var stillingen avviklet til et klart vunnet bondesluttspill for Svart. Åge stormet oppover tabellen, men undertegnede kommer sterkere tilbake, klok av skade.

Her er tabellen: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Lillestromklubbmesterskap2020-LillestromSjakklubb

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.