Julekalender-quiz: Spørsmål 1 – 5

Her er Lillestrøm Sjakklubbs egen julekalender-quiz. Jeg har laget 24 oppgaver, og vil presentere dem i puljer på 5 + 5 + 5 + 5 + 4 i ukene framover. Dere svarer i kommentarfeltet.

Førstemann som svarer riktig på et spørsmål, får ett poeng. Jeg skal prøve å telle opp etter hvert.

Man må gjøre en taktisk vurdering om man vil prøve å svare på alle fem spørsmålene i ett jafs, eller bare på noen spørsmål.

Her er de fem første spørsmålene:

 1. Med hva slags trekk avgjorde Magnus Carlsen det siste partiet i VM-matchen mot Karjakin i 2016?

2. I hvilket år – og hvor – vant Dag Ulvin mesterklassen i Landsturneringen?

3. Hva kalles åpningen 1 d4 Sf6 2 Lg5 , og hvilket land kom opphavsmannen fra?

4. Hvilken Lillestrøm-spiller fikk den beste plasseringen i sin klasse i langsjakk under Landsturneringen i Larvik i 2019?

5. Hva er det mest spilte åpningstrekket for Svart?

Lykke til!

9 kommentarer til “Julekalender-quiz: Spørsmål 1 – 5

 1. Inge Sandstad Skrondal

  Oppgave 1. Dh6+
  Oppgave 2. Oslo 1993
  Oppgave 3. Trompovsky (brasilianer)
  Oppgave 4. Tom Dalbak
  Oppgave 5. 1…Sf6

  Svar
 2. Anders

  Morsom og hyggelig juleide Terje. Ildsjel som altid !! Siden jeg er for seint ute her prøver jeg bare desperat med spørsmål 5. C5 og håper at siciliansk er høymoderne i Kina og Rusland 😉

  Svar
 3. Terje Wahl Innleggsforfatter

  Oj, her kom svarene raskt. Her er den foreløpige oppsummeringen fra Quizmaster:

  Inge var 3 minutter raskere enn Thomas, og plukker dermed mange poeng i denne runden. Helt riktig på spørsmålene 2, 3, og 4.

  Inge får også poeng på spørsmål 5, siden 1…Sf6 er det klart mest spilte åpningstrekket for Svart når man ser på databasene over mesterpartier. Men Thomas tildeles også et poeng, siden Quizmaster har en følelse av at det spilles så mange amatør- og barnepartier med 1 e4 e5 at det globalt sett kan være 1…e5 som spilles oftest.
  Anders får et halvpoeng siden jeg ikke kan motbevise at siciliansk er utrolig populært blant barn i Russland, Kina og India.

  Inge får et halvpoeng på spørsmål 1 for å ha svart HVILKET trekk Magnus spilte. Men spørsmålet var HVA SLAGS trekk. Det venter fortsatt et helpoeng til den som først svarer på godt norsk hva det var som gjorde dette trekket så berømt …

  Svar
   1. Terje Wahl Innleggsforfatter

    Hmm, ja, det er vel en forsinkelse i WordPress før innlegg publiseres, for at redaksjonen skal kunne fange opp stygge innlegg. Men det er nok det riktige tidspunktet for innsending som registreres av systemet.

    Svar
    1. Thomas Pronstad

     Stemmer det. Hvis man ikke logger inn først, som jeg gjør. Jeg sa ikke at det var gjort noe feil, jeg bare registrerte at det var en morsom/kjedelig konsekvens av kommentarsystemet. Var litt spent på hvordan du skulle finne ut av det mest populære åpningstrekket til svart uten å spesifisere hvilke partier du skulle telle ja.

     Svar
 4. Terje Wahl Innleggsforfatter

  «Dronningoffer» er riktig. Full pott til Inge. Og dermed er stillingen etter at fem luker er åpnet:
  Inge: 5 poeng
  Thomas: 1
  Anders: 0,5

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.