Et tilbakeblikk på 2020

Sjakkåret 2020 ble helt annerledes enn planlagt – både globalt og lokalt her på Lillestrøm. Men det tok et par måneder før korona-viruset snudde opp-ned på ting …

Flere av klubbens spillere deltok i Åpent NM i Lyn- og Hurtigsjakk i Drammen i begynnelsen av januar. Beste poengplukkere i Hurtigsjakk ble Anders Jensen med 6/10 i B-klassen og Tom Dalbak med 6/10 i C-klassen. Mest minneverdig var imidlertid lyn-partiet mellom Audun Kvam og tidligere norgesmester GM Johan Salomon, der Audun tidlig ofret en løper og stod best da tidsnøden tok overhånd.     

Vi rakk akkurat å fullføre Seriesjakken 2019/2020 før Norge stengte ned. Lillestrøm-1 endte på andreplass i Avdeling 2B med 9 poeng, bak Fredrikstad-1 som vant med 11 poeng. Toppscorere for førstelaget var Ivar (4/5) og Thomas (4/6). Andrelaget hadde mange morsomme kamper, men endte sist i sin gruppe 4C i fjerdedivisjon. Toppscorere var Kenneth Rønningen (2/5) og Åge Ringstad (1,5/5).  

Vårens langsjakkturnering ble avbrutt etter bare tre runder. Da ledet Thomas med full pott (og Tom holdt fjerdeplassen uten å ha spilt et eneste parti). Ole Jørgen og Knut rasket med seg flest FIDE-ratingpoeng i den korte vårturneringen.

Som et resultat av koronapause og påskeferie, oppnådde vi et forsideoppslag hos nettstedet Bergensjakk.no. Riktignok ikke med et sjakkparti, men med Terjes hjemmesnekrete video «Blues ved sjakkbrettet».

En rask opptelling av klubbens hurtig- og lyn-turneringer på Turneringsservice i 2020, viser at Thomas vant fire turneringer, foran Ole Jørgen (3), og Ask, Fredrik, Ludy og Zdenek, alle med 1 turneringsseier.  

På Lichess har det vært Thomas (3 seire) og Ole Jørgen (2) som har klatret til topps i klubbens turneringer. 

Høstsesongen var preget av klubbmesterskapet i langsjakk, der vi hadde storfint besøk av GM Johan-Sebastian Christiansen. Det ble Audun, Zdenek, Trond, Ivar, Ole Jørgen og Anders som fikk prøvd seg mot denne 2600+ spilleren i Skedsmohallen denne høsten – og en av dem klarte remis. 

Årets parti på Lillestrøm kan det derfor ikke være noe tvil om: Partiet mellom Ivar Chavannes og GM Christiansen i femte runde gikk til hengeparti da klokken nærmet seg 22:00, og stormesteren noterte sitt hemmelige trekk i en meget presset stilling. Datamaskinene kvernet og kvernet i de påfølgende dagene, og viste at det bare var ett trekk som ville redde stillingen – og da konvolutten ble åpnet en uke senere, så var det nettopp dette trekket som JSC hadde utført. Dermed ble det remis etter ytterligere noen trekk. Flott spilt av Ivar, og partiet ble i ettertid kommentert også i England. 

Når det gjelder årets trekk, så har Redaksjonen kommet til at den tittelen må tildeles Audun Kvams løperoffer Lxe6 mot Najdorf-siciliansk. Audun skapte fullt kaos på brettet med 8 Lxe6 (!?) mot GM Johan Salomon i Åpent Lyn-NM i januar, og Audun fulgte opp med 11 Lxe6 (!) i vinst-partiet mot Ivar i høstens klubbmesterskap.  

Og så får vi se hva 2021 vil bringe. I første omgang får vi ønske hverandre godt nytt år, lykke til med vaksineringen, og så ses vi vel ved sjakkbrettet i Skedsmohallen etter hvert.

1 kommentar til “Et tilbakeblikk på 2020

  1. Anders

    Godt nyttår til alle i LSK og spesielt til sjakkskribent Terje Wahl. Takk for mange flotte innlegg !! Og så et velfortjent gratis til Audun og ivar sterkt parti og trekk.. Jeg gleder meg til 2021 sesongen og vaksinene begynner å hjelpe oss tilbake til normale hverdage. Venlig hilsen Anders

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.