Gammelt og ungt

Tre spillere gikk ubeseiret gjennom ni runder i året NM-Eliteklasse. Det ble til slutt IM Kristian Stuvik Holm som tok pokalen, hårfint foran GM Jon Judvig Hammer og med GM Simen Agdestein på tredjeplass. Det ble GM-napp på Stuvik Holm, og IM-napp til FM Gunnar Lund. Største ratingframgang hadde junior-norgesmester Isak Sjøberg, som plusset på med 43 ratingpoeng hos FIDE.   

Det var 26 deltakere i årets Eliteklasse, med en ganske fin aldersfordeling: Vinneren er 23 år, eldstemann 63, yngstemann 15. Og GM-trioen Agdestein, Østenstad og Djurhuus på pluss-50 år endte alle tre på øvre halvdel av resultatlisten.

Like bra gikk det ikke med superveteran Garry Kasparov (58 år) i helgens lynsjakk-turnering i Kroatia. Han stoppet på 2,5 /18 og tapte hele 157 poeng på FIDEs lynsjakk-rating! Ex-verdensmesterkollega Vishy Anand (52 år) holder imidlertid fortsatt super-nivå og tok en knallsterk andreplass i turneringen, bak MVL, men foran Giri, Nepo og Duda.  

Selv leser jeg i disse dager en bok om de beste sjakkspillerne på 1800-tallet. Det er mye kongegambit, Evans-gambit og skotsk gambit der, og den slags ser man jo ikke så ofte i disse dager (men fint at Zdenek holder kongegambit-tradisjonen levende her i klubben). 

Vel, dette sluttspillet her oppstod i en match mellom Bernard Horwitz og E. Williams i London 1852, og er vel verd å se nærmere på. Noen forslag til hva Hvit skal gjøre her?  

Hvit trekker og vinner (Horwitz – Williams, London 1852).

Og i morgen starter FIDE World Cup, der det kanskje kan bli et helnorsk oppgjør mellom Carlsen og Tari i tredje runde.

Men først er det EM-finalen – i fotball.

Fortsatt god sommer!

3 kommentarer til “Gammelt og ungt

 1. Dag Ulvin

  Fin eliteklasse i år, de høye pengepremiene ga tydeligvis utslang. Overraskende vinner, og ryktene sier GM Hammer var usedvanlig sur etter å ha kasta bort lett vinst og norgesmsterskap helt på slutten av siste runde. Ellers ble også sittende sjakkpresident kasta etter benkeforslag på Simen Agdestein som ny president.

  Anående oppgaven så har jeg tro på c6 med hovedvarianten e2 Sxe2 a2 Sd4 (om nå a1D Sc2+ gaffel) Kc3 c7 a1D c8D+ Kd3 Dc4+ og svarts konge må gå rett inn i en springergaffel så hvit vinner. Det er også en variant c6 e2 Sxe2 a2 Sd4 Ka4 Sc2 Kb3 c7 Kxc2 c8D+ hvor svart normal holder med Kb2 men her er hvits konge så nær at det ender med matt, typisk i stillingen Dh2 Kb3 mot Da1, Kb1 hvor svart er fortapt selv om han er i trekket.

  Svar
  1. Terje Wahl

   Ja, vi får se hva som blir den nyvalgte sjakkpresident og bronsjemedaljevinners neste trekk. Noen av innleggene i nettdebatten før kongressen, viste klubbledere som var slitne av å skulle «stille opp» på ymse nye arrangementer i Forbundets regi, og heller ønsker et sjakkforbund som primært legger til rette for klubbenes aktiviteter. Mens klubbenes rolle i den nye nettsjakk-alderen er noe uviss.

   Uansett – takk for utmerket svar på oppgaven. Partiet i 1852 fulgte den første varianten som du viste der. Og Svart får uansett ikke benyttet sin nye dronning i noen av variantene.

   Svar
 2. Dag Ulvin

  Interessant det med misnøyen om å stille opp på arrangementer. Nytt for meg. Kongressene er blitt svært så dramatiske de siste åra!

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.