Litt praktisk om klubbmesterskapet

Mandag 13. september starter klubbens langsjakkturnering. Her er noen praktiske opplysninger. Dommeren vil også gjenta noe av dette i lokalet før partiene starter.

Gjeldende smittevernregler fra Sjakkforbundet sier at man skal holde 1 meter avstand fra andre personer i lokalet. De to spillerne (og dommeren) kan ha noe kortere avstand under gjennomføringen av partiet. Det er tillatt å spise og drikke ved brettet.

Turneringen er FIDE-registrert, og turneringsleder (Thomas P) og assisterende turneringsleder (Terje W) må derfor påse at FIDEs spilleregler følges. Nye spillere i klubben bør særlig være oppmerksom på følgende:

Begge spillere må notere alle trekkene. Noteringsskjema og kulepenn vil være tilgjengelig i lokalet.

Man skal flytte brikke og trykke på klokke med samme hånd.

Rørt brikke må flyttes (dersom det finnes et lovlig trekk med den rørte brikken).

Man behøver ikke å si «Sjakk!» når man sjakker motstanderens konge.

Husk å si «j’adoube» hvis du må justere på en brikkes plassering mens partiet pågår.

Straffen for ulovlig trekk er 2 minutter tidstillegg til motstanderen (og omgjøring av trekket). Ved andre gangs ulovlig trekk taper man partiet. Kontakt dommer dersom du er usikker på hvordan klokke skal stilles etter ulovlig trekk.

Remis-tilbud skal gis etter at du har gjort ditt trekk og trykket på klokken (slik at motstanderen tenker på sin egen tid).

Når du gjør en bondeforvandling: Husk å sette inn ny dronning/offiser før du trykker på klokken. (En bonde på åttenderaden er et ulovlig trekk).

Husk å sette telefon i lydløs, flymodus eller av før partiet starter. Unngå situasjoner der det kan oppstå mistanke om at du jukser med bruk av sjakk-program på mobiltelefonen under partiet.

Lege kan bruke mobiltelefon for medisinske formål. Arrangør kan bruke mobiltelefon inntil begge spillere har ankommet ved alle brettene.

Dersom en spiller kommer mer enn 1 time for sent til et parti som er startet, så dømmes spilleren til tap.

Vi har bare lokalet fram til kl 22:00. Dersom et parti fremdeles pågår når klokken blir 21:55, så bryter dommeren inn og erklærer hengeparti. Den spilleren som er i trekket, skal da (innen kl 22:00) notere sitt hemmelige trekk og trykke på klokken (uten å flytte brikken på brettet), og gi noteringsskjemaet til dommeren. Dommeren oppbevarer skjemaet, og noterer hva som var stillingen på brettet og tid på klokken.

1 kommentar til “Litt praktisk om klubbmesterskapet

  1. Thomas Pronstad

    Liten presisering til remistilbud: du skal tilby på egen tid, altså før du trykker på klokken. Det mest korrekte er altså å utføre trekk, tilby og så trykke på klokka. Et remistilbud står til det er avslått eller motstander har utført sitt trekk.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.