En skandinavisk åpningskatastrofe i Runde 3

Vår mann i Klasse 4 ble satt sjakk matt i 19 trekk i Landsturneringens tredje runde, etter et skandinavisk parti med svarte brikker.

Hvit ofret tidlig en løper på svarts e6-bonde, et noe tvilsomt, men interessant trekk (-1). Så fikk vi denne stillingen, der det korrekte trekket for Svart er umiddelbart å true tårnet med 13…Lf7!

Dette var selvsagt et trekk jeg vurderte, men jeg stirret meg blind på den klassiske skandinaviske avdekkertrusselen Sd5 mot den svarte dronningen, uten å se at dette slett ikke er noen trussel i denne stillingen, fordi Hvit her jo mangler dekning på d5-feltet! Det var altså ikke nødvendig å flytte dronningen tilbake her, og etter 13…Dd8? fulgte Hvit korrekt opp med det avgjørende angrepstrekket 14 Sf5! (+2).

I Jovanka Houskas lærebok om skandinavisk åpning, står det med fet skrift i første kapittel: «The general rule for black is that he should only retreat his queen when White absolutely forces him to do so!»

Jeg husket regelen, men tolket den feil i dag.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.