Partiet som gjorde helomvending

Vi avslutter gjennomgangen av partiene fra Runde 2 av klubbmesterskapet med noen glimt fra det dramatiske oppgjøret mellom Ole Jørgen og Enrique (1-0, 72 trekk).

Svart fikk en flott start i en lukket sicilianer, og vant tidlig en kvalitet etter 14…Sxc2!

Datamaskinen sier (-3,7). Men Hvit kjempet videre, og Svart fikk aldri helt utnyttet sine angrepsforsøk med tårndobling. I mellomtiden krabbet de hvite bøndene sakte oppover på kongefløyen.

I stillingen nedenfor valgte Svart å gi tilbake kvaliteten med 56…Txe4+?. Ved første øyekast synes det da som at fribonden på a-linjen vil tvinge den hvite kongen bort og gi den svarte kongen mulighet til å spise de hvite bøndene. Problemet med dette er at det fortsatt er tid for den hvite kongen til å spise a-bonden, og at Hvits f-bonde er mye nærmere forvandlingsfeltet enn hva de svarte bøndene på kongefløyen er:

Datamaskinen sier at skal bli remis (0,0) etter at de to gjenværende offiserene er byttet på feltet e4. Riktig ville vært å sjakke med 56…Tf5+ og deretter spille 57…a4! (-7).

Etter offisersbyttet fortsatte Svart å spille for en seier som ikke lenger er innen rekkevidde. Siste sjanse til å nøye seg med remis, kom i trekk 62:

62…Kf4?? gjorde at Hvit vant bondekappløpet (datamaskinen sier matt i 23 trekk her), mens 62…Kd5! ville ha sikret remis ved å holde motpartens konge unna bøndene. Et meget lærerikt sluttspill.

Mandag 30. september spiller vi lynsjakk (uten FIDE-rating), så denne kvelden er det mulig for flere enn bare klubbens medlemmer å ta en tur innom for å prøve seg ved sjakkbrettet. Dørene åpnes kl 18:00.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.