Et interessant parti fra tredje runde

I dag skal vi se nærmere på et meget velspilt parti fra tredje runde i klubbmesterskapet, mellom to Lillestrøm-spillere som foreløpig ikke har FIDE-rating i langsjakk. Partiet mellom Amir (født 1972) og Sriraj (født 2011) endte med seier til Hvit etter 56 trekk.

Spillerne gikk inn i en litt uvanlig variant av italiensk åpning, med Hvits springer på feltet c3. Begge spilte både raskt og godt, og stillingen var lenge svært jevn. Hvit hadde press ned langs f-linjen, mens Svart hadde tårnet klart til angrep i den åpne c-linjen så snart bøndene på dronningfløyen var sikret i trekk 20:

I en fortsatt ganske jevn stilling åpnet det seg en interessant taktisk mulighet for Svart i trekk 28:

Datamaskinen anbefaler her å slå bonden på e4, fordi løperen på c4 henger dersom Hvit slår tilbake på e4. Svart valgte likevel å trekke springeren tilbake med 28…Sh7 , som også er et meget godt trekk i denne stillingen. Stillingen er fortsatt helt jevn.

Det ble etter hvert store komplikasjoner på dronningfløyen i dette partiet. I denne stillingen ville 36…b5! ha vært et meget sterkt trekk (-3).

Svart valgte imidlertid å invitere til et dronningbytte her med 36…Da5? og dermed var partiet helt jevnt igjen.

Hvit fikk et overtak (+1) etter at Svart i en komplisert stilling spilte 42…Sxa4?! mens etter 42…Tb8 ville stillingen igjen ha vært temmelig jevn:

Det ble et dobbelt tårnsluttspill, og avgjørelsen kom da Hvit etter 47 trekk klarte å doble tårnene sine på syvenderaden:

Konklusjon: Godt spilt av begge, og 13-årige Sriraj begynner nå virkelig å utfordre de voksne spillerne i klubben også i langsjakk.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.