Skandinavisk åpning både her og der

Skandinavisk åpning har stått i fokus både i Skedsmohallen og i sjakk-OL i Georgia de siste dagene. Vanligvis spiller Svart dronningen til feltet a5 i tredje trekk i Skandinavisk, men både i partiet Ulvin – Pronstad og Piorun – Nakamura  gikk åpningstrekkene slik:

1. e4 d5  2. exd5 Dxd5  3. Sc3 Dd8

Full retrett med dronningen, altså. Men deretter gikk partiene hver sin vei. Verdensstjernen Hikaru Nakamura (2763) valgte å flankere sin løper. Slik var stillingen der etter 6 trekk:

Nakamura endte opp med å tape mot den polske spilleren, som hadde 150 poeng lavere rating. Dette var et kritisk tap for tittelforsvarer USA, som endte med å tape hele matchen mot Polen.

Mens i Skedsmohallen gikk Thomas Pronstad (1921) noe mer aggressivt til verks, og klarte til slutt å holde remis mot en motstander med 300 poeng høyere FIDE-rating. Her er stillingen etter 6 trekk i det partiet:

Mitt statistiske grunnlag her er nok litt tynt til å trekke konklusjoner. Men vi kan i hvert fall fastslå at «Pronstad-varianten» scoret bedre enn «Nakamura-varianten» denne uken!

Ellers er følgende stilling fra partiet Dalbak – Aaneby denne uken interessant. Hvit har hatt et stort overtak (+2) som har forsvunnet i det vi går inn i partiet. Men datamaskinen sier at med bondeframstøtet 19 g4 er det fortsatt helt jevnt i denne veldig dynamiske stillingen:

Hvit falt imidlertid for fristelsen til å ta tårnet med 19 Sxg8?? og dermed kom 19…Lf4! (-5) mot en konge og dronning på samme diagonal.

Det er fortsatt veldig spennende i teten i klubbmesterskapet, men siden det ble et hengeparti denne gangen, så får vi vente til neste runde før vi kommenterer rekkefølgen.

 

6 kommentarer til “Skandinavisk åpning både her og der

    1. Terje Wahl

      Javel, og nå fant jeg en omtale av din variant, bortgjemt i en liten notis på side 211 i Jovanka Houskas bok «Starting Out: The Scandinavian», som var den første åpningsboken jeg kjøpte. Der står det følgende:
      «As usual, 5 Nf3 Bg4 6 h3 Bxf3 7 Qxf3 gives White a small advantage, although Black’s position remains very solid».

      Svar
      1. pronstad

        «Starting out» driver vi ikke med. Det er for lettvekt 🙂 IM John Bartholomew sin bok på chessable er relativt ny og god. Dd8 er ikke den mest populære varianten, så naturlig at en bok som starting out ikke har så mye på det. Alt er spillbart på dette nivået.

        Svar
  1. Dag Ulvin

    Det er kanskje ikke den valgte varianten som var bedre for svart i Ulvin-Pronstad men at svartspilleren rett og slett spiller bedre enn i Piorun-Nakamura?

    Svar
    1. Terje Wahl

      He-he, du har et poeng der. Men nå oppdaget jeg nettopp at i partiet Caruana – Carlsen (0-1) i Tromsø-OL 2014, så spilte de samme åpning som mandagens parti Ulvin – Pronstad (1/2 – 1/2) fram til og med syvende trekk.

      Så kanskje vi får se skandinavisk åpning også i VM-matchen i London senere i høst – og at Caruana der velger «Ulvin-varianten» med 8 Le3 (han spilte 8 Se2 da han tapte i mot Magnus Carlsen i Tromsø).

      Svar
      1. pronstad

        Se2 er nevnt i chessable repertoaret, men det er litt slapt. Svært lite sannsynlig at jeg spiller bedre enn Naka i noen faser av partiet… Computern er ikke så glad i Scandi, men det er en fin avveksling fra Caro-kann.

        Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.