De yngste stormestrene

Sergej Karjakin er fortsatt den som var yngst da han kvalifiserte seg for stormester-tittelen. Men de siste to årene har det vært et rush av meget unge sjakkspillere fra Asia som har prøvd å erobre den tittelen. Vi skal straks ta et blikk på dagens liste over de yngste stormestrene, men først et historisk tilbakeblikk.

FIDEs stormester-tittel ble først oppfunnet etter andre verdenskrig. I følge Wikipedia ble Tigran Petrosjan (senere verdensmester) den inntil da yngste stormesteren i 1952, da han var 23 år gammel. En annen senere verdensmester, Boris Spasskij, ble den første stormesteren under 20 år da han i 1955 fikk tittelen, bare 18 år gammel.

Vi hopper fram til 1958, og hvem danket da ut Spasskij som yngste stormester? Jo, Bobby Fischer, selvfølgelig. Han fikk tittelen i på den tid sensasjonelt unge alder av 15 år og 6 måneder. Fischer skulle noen år senere også erobre verdensmestertittelen fra Spasskij.

Fishers rekord stod helt fram til 1991, da ungarske Judit Polgar klarte stormestertittelen i en alder av bare 15 år og 4 måneder. Hennes landsmann Peter Leko ble deretter i 1994 den første i verden som ble stormester før fylte 15 år.

I årene som fulgte klarte så Etienne Bacrot (Frankrike), Ruslan Ponomariov (Ukraina) og Bu Xiangzhi (Kina) å senke grensen med ytterligere noen måneder. Og så kom altså Sergej Karjakin og ble stormester i den sensasjonelt lave alder av 12 år, 7 måneder og 0 dager.

Det kan nevnes at Magnus Carlsen ble stormester i en alder av 13 år, 4 måneder og 27 dager. Dette holder i øyeblikket til en syvendeplass på listen, der det nå er fire spillere som har klart stormesterkravet før fylte 13 år:

 • S. Karjakin: 12 år 7 måneder 0 dager
 • D. Gukesh (India): 12 år 7 måneder 17 dager
 • J. Sindarov (Uzbekistan): 12 år 10 måneder 5 dager
 • R. Praggnanandhaa (India): 12 år 10 måneder 13 dager

Det kan nevnes at toppspillere som Radjabov, So, Vachier-Lagrave, Giri og Caruana alle ble stormester da de var 14 år. Den høyest rangerte kvinnelige sjakkspilleren i dag, kinesiske Hou Yifan, ble stormester i en alder av 14 år 6 måneder og 16 dager.


3 kommentarer til “De yngste stormestrene

  1. Terje Wahl

   Antallet har jeg ikke, men av de norske sjakkspillerne ble Leif Øgaard stormester i 2007 da han var 55 år gammel.

   Den eldste som har spilt seg fram til GM-tittel er visstnok Janis Klovans fra Latvia (og Sovjet). Han ble født i 1935, ble IM i 1976 og GM i 1997 i en alder av 62 år. Han vant for øvrig senior-VM tre ganger, i 19977, 1999 og 2001.

   Rent teoretisk har vi alle muligheten til å bli tidenes eldste stormester …

   Svar
   1. Håpefull

    Takk for grundig og utfyllende svar! Da satser jeg på å skrive meg inn i historiebøkene som 63 åring 😀

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.