Målfoto i vårturneringen

Siste runde i årets vårturnering hadde mange spennende – og mildt sagt vekslende – partier.

Dr. Barton, som ledet med et helt poeng før siste runde, ankom spillelokalet ca. 45 minutter etter at motstander Dag Ulvin hadde gjort sitt første trekk. Men sjelden har noen spiller hatt bedre grunn til forsinkelse: Akutt innleggelse av pasient på sykehus. Uansett, det ble favorittsseier til Dag på bord 1, og dermed hadde begge spillerne 6,0 poeng.  

På bord 2 spilte (og spiller) Anders S. Jensen og Fredrik Rekkedal et meget langt hollandsk parti. Klokken 22:00 ble det erklært hengeparti, i en uklar stilling med ganske mange brikker på brettet. 

Åge Ringstad var nok en gang på jakt etter førsteplassen i rating-gruppen under 1500, etter å ha snublet på oppløpssiden før jul. Denne gang med svarte brikker mot Arnulf Dalberg. Etter en meget original svart-åpning fra Åge, nådde spillerne allerede etter 5 trekk en stilling som ikke har vært spilt tidligere i databasen hos Chess.com:Men selv om «Ringstad-varianten» av Nimzowitsch-forsvaret var ny, så var den nok ikke spesielt god. Arnulf hadde i hvert fall en klart bedre stilling gjennom de først 40 trekkene i partiet. På det meste sier Stockfish +5 for Hvit, i denne stillingen hvor 25 Se2! ville vært supertrekket:

 Men nei, Arnulf valgte annerledes, Hvits fordel krympet, og etter 49 trekk forsvant plutselig den hvite dronningen fra brettet. Dermed hadde Åge seieren han trengte, og han hadde passert Tom Dalbak, som ikke hadde kommet seg hjem enda, etter å ha vært i England og sett fotballkamper (for øvrig en meget gyldig grunn til fravær!).

Men på bord 3 spilte Kyrre sitt livs parti (foreløpig) mot Max, og vant med svarte brikker etter nesten 60 trekk. Dermed smatt Kyrre hårfint foran Åge og Tom på tabellen, alle med 4,0 poeng.  

På det nederste bordet skjedde det rare ting i oppgjøret mellom Rolf Breiven og Terje Wahl. I en skandinavisk åpning gikk Rolf denne gangen rett fram med e-bonden i det andre trekket i stedet for å slå – og dermed var begge spillerne på «bortebane» etter tre trekk. Svart ble etter hvert stående nokså trangt, og tilbød remis i trekk 26, men Rolf valgte – helt korrekt – å fortsette. Og plutselig bommet Terje på et straffespark i trekk 33! I ettertid er det ikke lett å forklare hvorfor 33…Lc6?? ble spilt her, når man kunne ha vunnet et tårn i stedet …

Etter 40 trekk var det Rolfs tur til å bomme på to straffespark: Svarts forsvar ville ha brutt sammen dersom offiserene var blitt byttet av på feltet d7. Men nei – Rolf hadde andre planer med sin springer, og etter 42 Kb4?? var stillingen igjen helt lik. 

Etter at den hvite hesten etter hvert vandret helt bort til feltet h2, brøt Svart igjennom i sentrum og vant partiet etter 80 trekk. Men det hører med til historien at da hadde Rolf fortsatt 1,5 time igjen på klokka! Kanskje Lillestrøm har Norges raskeste langsjakk-spiller?

Oppsummeringen fortsetter når hengepartiet er avgjort …

5 kommentarer til “Målfoto i vårturneringen

 1. Terje Wahl

  Slik jeg leser tallene, så vil Dag og Kyrre vinne hver sin klasse dersom hengepartiet ender remis og hvis Fredrik vinner hengepartiet.
  Dersom Anders vinner hengepartiet, så vil Zdenek vinne turneringen, og datamaskinen må tenke seg om veldig lenge for å klare å skille mellom Kyrre og Åge.

  Svar
    1. Thomas

     Ingenting hadde vært bedre enn at det skjedde. Dessverre er det lite trolig at det blir noe skifte av dager jeg er opptatt med barna med det første. 🙁

     Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.