Dramatisk dobbeltrunde i NM

Fjerde og femte runde ble spilt i dag (tirsdag) og i skrivende stund er jeg helt utslitt etter et 78 trekk og fem timers remis-parti som avslutning på dagen. Mer om det litt senere..

Dagen startet dårlig for Lillestrøms deltakere: Både Audun, Trond og Tom tapte sine partier i Runde 4, mens Åge og Terje måtte nøye seg med remis. Terje hadde for øvrig en suveren stilling etter en tidlig springerfangst, men så ikke matt-varianten og gikk for et dronning- og hest- sluttspill med to bønder over. Et sluttspill som datamaskinen overraskende nok sier er remis, og slik ble det etter hvert.

Men til gjengjeld ble Runde 5 en stor Lillestrøm-runde: Både Audun, Åge og Tom vant sine partier med svarte brikker, mens Trond og Terje holdt remis.

Etter at fem runder er unnagjort, har vi nå denne poengsankingen:

 • Audun: 2 / 5
 • Trond: 3 / 5
 • Åge: 3 / 5
 • Terje: 2 / 5
 • Tom: 4 / 5

Tom spiller fortsatt om medalje, og onsdag er han igjen på plass på et av de to elektroniske brettene i klassen, så partiet kan følges på internett. Audun spiller på bord 18, uvisst om det partiet vil bli kringkastet.

Vi avslutter med to stillinger som dere kan gruble på fra kveldens elleville avslutningsparti mellom Ole A Sjømoen (Hvit) og Terje Wahl (Svart). Etter nok en avslått Alekhin ble det et slags Wienerparti. I denne stillingen spilte Hvit det trygge trekket 35 Kh3. Ser dere hvordan Hvit kunne avgjort partiet?

Hvit i trekket. Stockfish sier matt i 8 trekk ….

Vi spoler fram til trekk 53. Jeg hadde overtatt inititativet, og spilte 53…Tf1. Men det er et annet trekk som ville ha avgjort partiet – ser dere det?

Hva burde Svart ha spilt her?

Partiet endte til slutt remis, etter at begge hadde fått dronninger (som raskt forsvant fra brettet).

Hvit må ofre sitt tårn for å stoppe bonden.

God natt!

4 kommentarer til “Dramatisk dobbeltrunde i NM

 1. Dag Ulvin

  1) Den ser jeg på sekunder. Jeg kan imidlertid forstå at man kan stirre seg blind på bindingen av c2
  2) Her lurte jeg først på om det var feil i diagrammet men så ser jeg det. Denne er ikke så intuitiv, og lett å overse under partiet med lite tid igjen.

  Ellers fin innsats så langt av LSKs spillere. Vi hadde en samling tirsdag kveld for å følge LSK-partiene live!

  Svar
 2. Fredrik

  Gøy med sjakkoppgaver når man sitter på en sandstrand i Løkken 😄. I den første oppgaven begynte jeg å se på ulike matter med dronning og springer etter et tårnoffer. Deretter så jeg dronningttekket som vinner med en gang. Det pussige er at man sikkert hadde sett det straks om det ikke var for bindingen på C2 som forstyrrer hjernen. I den andre oppgaven forstår jeg ikke hvorfor ikke sort rett og slett vinner uansett, så lenge han ikke ofrer tårnet på hvits bonde og deretter tillater hvit å sjakke til seg sorts nye dronning.tårn til A1 burde gjøre susen. Dersom hvit prøver å lose bonden inn med kongen spiser vi de andre bøndene 🌞

  Svar
  1. Terje Wahl

   Takk for kommentarer. I den første oppgaven så funker det greit å slå bonden med dronningen, ja. Men det mest elegante er nok å ofre tårnet på løperen, for deretter å ta en avdekkersjakk med springeren, og vips er den svarte dronningen borte fra brettet.

   I den andre oppgaven sier Stockfish at …Ta1 er 0,00! Det litt sære vinnertrekket er …Tg1! Jeg antar at det var denne løsningen Dag omtalte som «Denne er ikke så intuitiv». Det var ikke engang et kandidat-trekk hos meg.

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.