Forfatterarkiv: Thomas Pronstad

Hurtigsjakk Swiss på Lichess

Ettersom åpning av aktivitet lar vente på seg har jeg i samarbeid med Zdenek lyst til å foreslå en hurtigsjakkturnering på mandag. Planen er en standard Swiss turnering med 5 runder. Betenkningstid blir 10 minutter + 5 sek (litt mer enn vi vanligvis spiller online).

Meld deg på så snart som mulig og legg det i kalenderen. Vi trenger en ca 8 spillere for at det skal la seg arrangere, så hvis det ikke skjer vil jeg avlyse/endre formatet.

https://lichess.org/swiss/onr6Frth

Prøve NM i lyn og hurtigsjakk, samt Turnering på mandag

Det arrangeres NM i lyn og hurtigsjakk i regi av Kragerø sjakklubb i helga (fredag til søndag) Se: http://turneringsservice.sjakklubb.no/invitation.aspx?TID=Prove-NMilynsjakkOnline2021-KrageroSjakklubbUngdom og http://turneringsservice.sjakklubb.no/invitation.aspx?TID=Prove-NMihurtigsjakk2021-KrageroSjakklubbUngdom

På mandag har jeg igjen satt opp en arena-turnering på Lichess for medlemmer av Lillestrøm sjakklubb. Denne gang en 90 minutters turnering med 5 0 som betenkningstid. Jeg har også skrudd av «streaks», slik at man ikke får så enorme forskjeller i score. Turneringen starter 20:00.

https://lichess.org/tournament/ImYevbs5

Fem fra LSK deltok i spillsjakk sin testturnering

Audun, Dag, Ole-Jørgen Thomas og Åge deltok i testturneringen av Sjakkforbundets satsning spillsjakk.no. Dette er en server for å arrangere turneringer for norske spillere. For deltakelsen mottar Lillestrøm sjakklubb 250 kr.

Selve turneringen endte med Thomas på 4. plass med 7/9, Dag på 11. med 6,5, Ole-Jørgen på 16. med 6, Audun på 31. plass med 6 og Åge på 69. med 4,5.

Av minneverdige øyeblikk jeg fikk med meg var undertegnede sin seier over IM Helge Nordahl kanskje det største, men også morsomt var siste rundes seier i 13 trekk (Se om du ser fellen jeg la opp med svart etter 9. Ne2): Thomas med svart:

Østlandsserien runde 2

Østlandsserien runde 2 stod for Lillestrøms del mellom Lillestrøm 1 og Moss 2, samt Lillestrøm 2 og SK sorte bønder. Undertegnede (Thomas) regner med at Terje dekker 2. lagets dag, men jeg kan av kuriositet nevne at SK sorte bønder har to ratede medlemmer som jeg kjenner fra jeg var ung og lovende. Lars Gunnesdal (spilte Elite for Asker) og Martin Østveit ( https://sjakkselskapet.no/2019/05/25/klubbprofil-martin-osttveit/) er begge sterke 2000+ spillere med masse erfaring og alt for gode for 4. div.

Førstelaget dro til Moss med et håp om å knipe to nye viktige poeng. På papiret var vi svake favoritter på alle bord, så med normal uttelling burde det være realistisk. Som det ofte viser seg er virkeligheten noe helt annet. Fra min utsikt så stillingen til Audun vanskelig ut ganske fort, mens jeg fikk inn et tematisk e5 brudd i sentrum med en god stilling på bord 3. Fredrik spilte nok et franskparti med tilsynelatende veldig lik stilling. Ivar så ut til å spille dynamisk og interessant sjakk på 1. bord, selv om det veldig jevnt ut, var det i hvert fall ubalansert.

Første parti ferdig var Thomas – Kjeld Christensen (1893) 1-0. Etter å ha stått nest best en stund fikk Kjeld problemer med klokka og var gode 15 trekk unna 40. I en stilling der han allerede hadde måtte gi en kvalitet for å demme opp for presset, bukket han en springer og ga opp. Audun og Ivar fulgte raskt etter. Rune Harald Kristiansen (1911) – Audun 1-0 var et parti der partene rokerte hver sin vei og det så ut til at hvit skulle være raskest til å få inn et kongeangrep. Audun kunne melde i etterkant at han hadde gått glipp av en 3-trekks matt, så det er jo litt surt. Ivar hadde initiativet lenge, uten at det så ut til å være vinnende, men i sluttspillet med tårn og løpet mot tårn og springer fikk Ivar en farlig fribonde som motstander undervurderte og dermed gikk den helt i mål. Ivar – Hans Inge Kongevold (2008) 1-0. Igjen satt Fredrik med et springersluttspill med mange bønder. Når jeg gikk til analysen syntes jeg det egentlig så ut som han ikke stod spesielt dårlig, kanskje litt terrengfordel for motstander, men symmetrisk og grei struktur. Etter at jeg kom tilbake fra egen partianalyse hadde derimot motstander fått en kantbonde og det så rimelig håpløst ut med egne bønder for langt tilbake. Jonatan M. Andersen (1898) – Fredrik 1-0. Altså 4 hvitseiere og 2-2 på resultattavla.

Fredrik og Thomas i Oslo

Fredrik og Thomas tok turen til OSS superhurtig på lørdag. På forhånd var det klart at vi sannsynligvis måtte kjempe hardt for å få med poeng i det hele tatt. Et felt bestående av 25 deltakere hvorav 17 hadde titler av et slag var fryktinngytende.

Resultatene viste seg å gjenspeile forventningen til slutt, men underveis hadde vi noen veldig gode stillinger. Her er et utdrag fra Pronstad – FM Ole Christian Moen (0-1):

Hvit i trekket

Vi har spilt en kongeindisk, der sort gikk ut av en trekkgjentakelse for å i stedet spille f5? I denne stillingen spiller jeg det nest beste trekket i følge Stockfish. Rxe5. Jeg hadde satt penga på dxe5 Lxg3 Dxg3 og Sde2 eller dxe5 Sde2 Sxe2 Lxe2 De7 Dd5 hvorpå jeg etter å ha spilt Rxe5 innså at Se6 redder springeren. Da innså jeg også raskt at Lxg3 Dxg3 Sde2 blir effektivt stoppet av Dg7 og jeg har nada. Jeg begynte ikke å revurdere 2. trekkene, som jeg burde, men tenkte at i variant 1 får jeg slått e5 og har kanskje kompensasjon mot den åpne kongen og dårlige dronningside-offiserene. Det stemmer forøvrig, men jeg hadde brukt for mye tid til å klare å følge det opp med noenlunde fornuftige trekk.

I stedet hadde Dxe2 og Sd5 vært å foretrekke:

Hvit valgte Dxe2! og Nd5 i stedet. Her gir Stockfish gode +3.06

Sort har alvorlige problemer og mister materiell. Det som blir gitt som beste linje på Stockfish er å gi dronningen mot tårn og offiser så det blir to tårn mot dronning, men sort er fortsatt bundet ned og kongen er åpen. Det verste er at jeg så stillingen over fra Bxe2, men klarte ikke å se at sort ikke har noen redning. Prioriteringen av å få inn dronningen i d-linja var en grusom feil.

Oppdatert terminliste

Terminlisten er oppdatert! En del kvelder der det var planlagt ratede turneringer er erstattet av opplæring/frispill. Dette for å fokusere litt mer på læring for nye og litt fordi undertegnede kommer til å ha problemer med å få deltatt på mandager framover.